"Часовник" отмерва всяка хапка

Поддържането на добра физическа форма и кондиция изисква постоянни грижи, вкл. упражнения, следване на определен режим на живот и особено важно - правилно хранене. Ако това ви се струва трудна задача, има технологии, които помагат.

"Часовник" отмерва всяка хапка

Специалисти от университета Клемсон са създали устройство, което отчита буквално всяка хапка. Когато човек седне на трапезата, той се увлича в хранене и пиене и често остава неспособен да контролира консумацията. Ето защо този процес следва да бъде автоматизиран, убедени са учените.

Предлаганото от тях устройство Each Bite Counter с формата на ръчен часовник представлява своеобразен „крачкомер” за лъжицата и вилицата. На малкия LCD екран се показва броят на хапките - отчита се всяко поднасяне на лъжицата към устата. Разработчиците търсят начин за отчитане не само на хапките, но и на погълнатите калории.


 

Устройството се конструира на базата на широко достъпни компоненти от рода на акселерометър и жироскоп. Но цената може да се окаже спиращ фактор за широкото му приложение - към момента то струва около 799 долара.