Колко чаши кафе на ден са разумната доза

Още нещо за плюсовете и минусите на кафето и кофеина. Кафето става все по-популярна напитка по всички части на света. Дори в страна като Великобритания, известна със своя консерватизъм и трудно променящи се традиции, все повече хора предпочитат кафето пред чая.

Колко чаши кафе на ден са разумната доза
Няколко случая на здравословни проблеми поради свръх дози кафе станаха причина за това медиите да обърнат отново внимание върху плюсовете и минусите от напитката и в какви количества тя не е вредна за здравето.

Симптомите при предозиране на кафето са добре известни – обилно потене, горещи вълни, учестено дишане, неадекватност в поведението (например склонност към смях и плач едновременно).

За традиционно отдадена на кафето нация като италианците дори 7 чашки еспресо на ден не са много, но все по-често специалистите предупреждават, че поносимостта на организма към кофеина е строго индивидуална и общо препоръчителна доза не може да бъде определена.

Според повечето преценки до 5 единични чашки еспресо дневно не би следвало да създадат проблем на здравия организъм.

Най-много кофеин се съдържа в прясно смляното кафе – около 120 мг в една доза (една средна чаша). В същия обем еспресо се съдържат около 107 мг, а в такава чаша разтворимо кафе – около 75 мг.

Ползи и вреди

Предозирането на кафето може да има тежки последици: чувство на безпокойство и нервност, възбуда, безсъние и потиснатост прилив на кръв към лицето. При значително надхвърляне на нормата може да се стигне до треска и дори до летален изход – най-често като резултат от често и неритмично свиване на сърдечния мускул, водещо до невъзможност кръвта да циркулира нормално.

Не може да се определи смъртоносната доза кафе, макра според някои изчисления тя да е около 90 мг кофеин на литър кръв, т.е. около 200 чаши разтворимо кафе на ден.

Кафето има и редица положителни свойства

Установено е, че в количества до 3 чаши дневно то понижава риска от чернодробни заболявания, особено при хората, които редовно употребяват алкохол. Приблизително същото количество намалява вероятността от развитие на болесттана Алцхаймер (една от тежките форми на старческо слабоумие).

През тази година излязоха резултатите от изследване, според което кафето засилва защитата на кожата от слънчевите лъчи.

Към положителните свойства на напитката може да се отнесе и това че тя стимулира нервната система и с това увеличава способностите да се учи, внимава и мисли.

Внимание! Кофеинът е вещество, към което организмът може да привикне и да се стигне до пристрастяване. Според последните проучвания това най-често става при всекидневна употреба на 600-750 мг, т.е. 5-6 чашки прясно смляно или 8-10 чашки разтворимо кафе.