Депутатите пак си дадоха месец ваканция

Въпреки идеите и сред управляващите, и сред опозицията депутатите да работят извънредно през август, парламентът за поредна година си гласува един месец лятна ваканция.

Депутатите пак си дадоха месец ваканция
Представителите на народа ще почиват 29 дни – от 1 до 28 август. Тъй като 28 обаче е неделя, де факто депутатите ще са на банките на 31 август, тъй като заседанията на парламента са в сряда. 29 и 30 август те ще работят в комисиите.

Мнозинството отхвърли предложението на левицата ваканцията да се отреже наполовина и да е до 14 август.

Шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев припомни на червените, че на председателски съвет са дали съгласие за дългата ваканция. „Да си вървим на инат и да има такова безсмислено предложение да дойдем на работа от 15-ти, това беше подигравка. И след това пред медиите: „ето, популизъм". Това, което вие направихте, е популизъм", заключи той.

Управляващите имаха идея да скъсят августовската ваканция и да дадат почивка на парламента преди изборите през октомври. Целта беше пленарната зала да не се превръща в предизборна арена, а и да се избегнат гафове с кворума, тъй като голяма част от избраниците ще са по районите и няма да са в Народното събрание.

Мнозинството обаче се отказа от тази идея и реши да отпусне две седмици ваканция през октомври за правене на избори.

Те ще се отработват с извънредни заседание във вторник или събота през септември.