Отпуската: как да си починем истински

9 съвета за истинска почивка и възстановяване.
Кога беше последният път, когато бяхте в отпуска и се върнахте напълно отпочинали, освежени и с нови сили? Проведено наскоро допитване, организирано от Би Би Си, показва, че половината хора по собствените им думи се връщат от ваканция изморени и изтощени. А нали затова се нарича почивка – защото през тези дни човек трябва да се възстанови от натрупаната умора!? Хората виждат как расте косата им, но не виждат как “расте” мозъкът. А точно това се случва по време на отмора, когато тялото буквално се възобновява (този процес е бърз – според някои изследователи реално получавате почти ново сърце само за три дни). Добре прекараната почивка ни кара да се чувстваме и изглеждаме по-млади, да подобри здравето ни по много различни начини.

Отпуската: как да си починем истински
Ако искате да се отдадете на истинска почивка, която да ви откъсне от работата и всекидневните проблеми, да ви зареди с енергия, опитайте някой от нашите съвети:

1. Спете достатъчно. Повечето хора не си доспиват и често използват ваканциите и уикендите да си наваксат със съня. А какво ни остава след края на една ваканция? Със спомени. Точно тях мозъкът обработва по време на съня - периодът, когато растат повече мозъчни клетки. Затова се опитайте да си отделите достатъчно, но не прекалено, време за сън – по този начин наистина ще запомните някои от най-хубавите си преживявания.

2. Наслаждавайте се на храната.Тя е нещо повече от гориво. Тя е любов, наслада, празник и... критична информация за тялото ни. Когато пътуваме, имаме рядката възможност да изпробваме различни храни. Опитайте да се нагостите вместо просто да се наядете, насладете се на храната и социално и физически, като наблегнете и на новите вкусове, и на общуването с хората, с които се храните.

3. Редувайте физическа и умствена дейност.Растежът на мозъчни клетки възниква от комбинирането на физическа активност и съответната почивка. Ако се движите, разхождате, карате колело или вървите много пеша, създавате условия за такъв растеж и това се случва докато спите.

4. Излизайте навън.Изследванията доказват, че движението сред природата, особено ако сте заобиколени от зеленина и вода, бързо и силно подобрява настроението. Дори да сте в градска среда, излезте в парка или край брега. Природата е необятна, просторна, възвишена и дълбока, и моментите, прекарани сред нея, ще ви накарат да се чувствате по-добре и физически и психически.

5. Наблегнете на преживяванията.Не искате ваканцията ви да е като работа, където трябва претичате през 17 двореца, 24 музея и 11 увеселителни парка за 7 дни. Отделете си време за среща с неочакваното – нека съдбата да води събитията. Едно страхотно предимство на пътуването е именно да преживеете нещо ново.

6. Отделете време за хората наоколо.Когато сте в Париж, вероятно ще искате да видите Лувъра и Айфеловата кула. Ами хората, които срещнете? Езиковите бариери разбира се съществуват, но човек е способен да открива удивителни начини да ги заобикаля и да се радват на свежите нови познанства. Най-радостните спомени на хората в края на живота им са свързани с ваканции и общуването с хора.

7. Направете дните си ритмични и музикални. Някога чудили ли сте се защо хората се наслаждават толкова много на музиката? Това е защото човек е наследствено музикален. Опитайте да направите дните от ваканцията си (а и всичките си дни) ритмични. Има много различни ритми в човешкото тяло, вариращи от милисекунди през 90 минути до 24-часови и годишни. Всяка човешка радост, независимо дали е разговор, разходка, вечеря или танц има свой собствен ритъм.

8. Използвайте активни техники за почивка.Почивката не е пасивен и бавен процес, а бърз и активен. Използвайте т.нар. активни техники за почивка - съчетаване на незабравима вечеря с приятна разходка в парка. Този активен начин за отдих задава правилните насоки на тялото за почивка и възстановяване.

9. Планирайте приключенията, които търсите.Някои хора обичат да скачат с бънджи или с парашут, докато други предпочитат предпочитат само да гледат. Ваканциите са най-вече възможност за нови преживявания. Опитайте се да измислите такива, които смятате че ви обогатяват и успокояват и пробвайте поне по едно от тях. Научаването на нещо ново е чудесен стимул за мозъка.

Почивката е ключова част от здравословния стил на живот. Тя възстановява тялото и мозъка, а това ни кара да изглеждате по-добре, да се чувстваме по-млади, да сме по-здрави и помага да си създадем най-хубавите преживявания и спомени.