СДС "извади" брутално пребит от полицаи младеж

Само ден след дебатите по вота на недоверие срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, по време на които той отрече да има полицейско насилие в страната, от СДС опровергаха това негово твърдение. В централата си сините представиха пред медиите „свидетел" срещу думите на министър Цветанов - 25-годишния бургазлия Радослав Божинов, студент в София.

СДС "извади" брутално пребит от полицаи младеж

Той разказа, че на 13 април тази година е бил брутално пребит от полицаи. Злополучната нощ Радослав се прибирал от концерт и спрял на улица „Фритьоф Нансен", за да си хване такси. Той застанал на бус лентата и се огледал дали не идва такси, с което да се прибере. В същия момент до него спряла червена кола, от която излезли двама цивилни мъже. Единият размахал пред Радослав някакъв документ, с който да се легитимира, че е служител на реда. В тъмното обаче момчето нямало как да види какъв е този документ.


 

Двамата мъже му поискали лична карта, а когато Радослав ги попитал защо им трябва неговия документ за самоличност, полицаите се ядосали от въпроса и му сложили белезници.

Мислех, че ме отвличат, обясни Радослав и поясни, че по нищо не личало, че двамата мъже от червената кола, по която нямало никакви отличителни знаци, са служители на реда.

 

Момчето започнало да вика за помощ случайни минувачи, които попитали мъжете какво искат от него. В този момент обаче на място дошли три патрулки. Радослав бил съборен на земята в локва, в която по думите му престоял около 20 минути. Момчето било зверски пребито, а като доказателство представи снимки, направени след побоя.

 

От полицаите Радослав е откаран в Първо РУП, където дал показания. Заради многото кръв, течаща от лицето, заради счупен нос и разбита устна, той е заведен в МВР болница. Там обаче нямало дежурен лекар и само му „попили кръвта."

 

17 часа след инцидента Радослав е пуснат и успял да отиде до „Пирогов", за да му наместят счупения нос.

Радослав е осъден за възпрепятстване на полицейска акция и побой над полицай. Пред медиите той обясни, че няма как да посегне на униформените, тъй като през цялото време е бил с белезници.

 

Той разказа и че след ареста му е взета кръвна проба без негово съгласие, чиито резултати не са приложени към делото. По думите му това най-вероятно означава, че тази проба не доказва нищо срещу него. Радослав е категоричен, че не е бил пиян, нито дрогиран и иска да съди полицаите.

 

Ваньо Шарков от СДС обеща сините да отправят парламентарно питане към Цветан Цветанов за случая на 25-годишния младеж. Те ще настояват да получат отговор за резултатите от вътрешната проверка на МВР по случая и какви мерки ще предприеме силовото ведомство срещу полицаите.

 

Шарков е категоричен, че подобни неща не бива да се допускат в демократична страна като България. Явно милиционерския манталитет все още не си е отишъл, коментира той.