3 години условно и глоба за кмета на село Божан за неправомерно ползване на евросубсидии

Окръжен съд – Добрич осъди Бейзат Исмаил Илияз на 3 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и глоба от 3 хил. лв. Съдът го лиши от право да заема длъжността кмет или друга длъжност от общинската администрация за срок от 3 години. Той няма право да бъде управител или член на Управителен съвет или председател на държавни, общински търговски сдружения с нестопанска цел за срок от 3 години.

3 години условно и глоба за кмета на село Божан за неправомерно ползване на евросубсидии

Окръжен съд – Добрич, призна 43-годишния Бейзат Исмаил Илияз - кмет на село Божан, община Тервел, за виновен в това, че на 15.05.2009 г. в гр. Добрич, пред Областна разплащателна агенция към Държавен фонд „Земеделие” е представил неверни сведения в Таблица за използваните парцели за 2009 г. – Приложение към Общо заявление за плащане на площ за 2009 г. /форма за физически лица/, относно размера на ползваните на правно основание общински пасища и мери по Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/, както и в Таблица за отглеждане на животни за кандидатстване по схеми, необвързани с производството – Приложение към Общо заявление за плащане на площ за 2009 г. /форма за физически лица/, относно броя на отглежданите животни за подпомагане на програма Схема за национални доплащания за животни /СНДЖ/ и е получил средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз в размер на 5089,17 лв.


 

Съдът го призна за виновен и по повдигнатото му обвинение е за това, че през месец април 2009 г. в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на с. Божан, община Тервел, не е изпълнил служебните си задължения да свика общо събрание на населението на с. Божан за определяне на правила за ползване на общински имоти за общо ползване – мери и пасища, съгласно чл. 41, ал. 1, т.1 и ал. 3 от Закона за допитване до народа с цел да набави за себе си имотна облага и от това са настъпили вредни последици, като престъплението е свързано с отдаването под наем на общинска собственост.

Окръжен съд – Добрич осъди Бейзат Илияз на 3 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и глоба от 3 хил. лв. Съдът лиши Бейзат Илияз от право да заема длъжността кмет или друга длъжност от общинската администрация за срок от 3 години. Той няма право да бъде управител или член на Управителен съвет или председател на държавни, общински търговски сдружения с нестопанска цел за срок от 3 години. Окръжен съд уважи предявения от Държавен фонд „Земеделие” срещу Бейзат Ил. граждански иск в размер на 5089,17 лв. ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.