Няма интерес към възможността за абонаментно поддържане на място в Гробищния парк

Изоставените и неподдържани гробни места в Гробищния парк в Добрич продължават да са болна тема, каза зам.-кметът на Общината Елка Димова.

Няма интерес към възможността за абонаментно поддържане на място в Гробищния парк

Тя посочи, че в Наредбата за дейността на общинско предприятие „Обреден дом“ е предвидена абонаментно поддържане на гробно място, към което обаче няма интерес. 



Елка Димова припомни, че възможностите за заплащане на място в Гробищния парк са две – еднократна такса в размер на 25 лева за 15 години и за вечни времена – 130 лева. Зам.-кметът призова хората да си проверят документите дали не са изтекли 15-е години, за които са си платили. „Съгласно нормативните документи, когато този срок е изтекъл ние сме в пълното си право да предоставим това място за повторно погребение. Т. е.  да бъде освободено, останките да бъдат преместени в костница. Нямаме никакво основание да откажем на желаещите да ползват това гробно място ако то не е заплатено“, обясни Димова. 

Тези, които са заплатили за вечни времена 130 лева и са спокойни, че няма да им бъде отнето, в много случаи не полагат грижи за това място, посочи финансовият зам.-кмет. Именно за това е и предвидено абонаментно поддържане на гробно място, таксата за което е 20 лева на месец. За целта се подава заявление в „Обреден дом“, сключва се договор и за тази сума служителите извършват поддръжка на гробното място. Имало е много запитвания за тази услуга, извършена е калкулация каква трябва да е цената й, но към момента няма желаещи да заплащат таксата. 

Според мен тя е голямо удобство и ще помогне и на гражданите, и за добрия вид на Гробищния парк, коментира Димова.