Подпомагат реализацията на деца от етническите малцинства в община Добричка по проект

Продължава изпълнението на проектните дейности по процедура „Детска академия за толерантност в община Добричка” на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Подпомагат реализацията на деца от етническите малцинства в община Добричка по проект

Общата стойност на проекта е 471 708 лв, от които 400 951,80 лв. (85%) са от европейско финансиране, останалите 70 756,20лв. -  Национално финансиране. Продължителността на проекта е 27 месеца.



Основната цел на проекта е подпомагане на социалната и личностната реализация на децата от етническите малцинства на възраст от 3 до 6 години от детските градини на територията на община Добричка.

До момента в рамките на проекта са проведени 3 312 групови занимания, проведени са 1 656 индивидуални занимания с деца, които срещат трудности в група и 18 образователни занимални, като са обхванати общо 38 деца. Организирани са 416 работилници за родители от директорите на детските градини, 910 индивидуални срещи с родители от двама експерти образователни дейности и два тренинга с 64 родители на тема „Как да подобрим възпитанието на децата си“.

Благодарение на проекта децата откриват, моделират и правилно произнасят интониран звук, осъзнават лексикалното значение на обобщени думи, използват целесъобразно думи на български език и съставят изречения.

„Родителите и децата осъзнаха, че на български език не се говори само в детските градини“, сподели Цветанка Димова, директор на детска градина в с. Паскалево. Тя допълни, че родителите са започнали да изразяват по-голямо доверие към дейностите, които се организират.

Проект „Детска академия за толерантност в община Добричка” се осъществява по процедура „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

С два месеца ще бъде удължен срокът за допълнително обучение по български език за деца, за които българският език не е майчин. Дейността по изграждане на детски клубове по интереси-детски ателиета ще бъде удължена с още един месец.