Ароматни подправки на фермерския пазар в Добрич

Земеделските производители Пламен Петров и сестра му Марияна Петкова от село Плачи дол за първи път днес се включиха във фермерския пазар в Добрич. Те предлагат произведени от тях ароматни сушени подправки.

Ароматни подправки на фермерския пазар в Добрич



Днес на един от щандовете на Фермерският пазар добричлии можеха да си закупят девесил, гюзум, мента, босилек, целина, лют и сладък червен пипер. 

„Производството на подправки и билки е семеен бизнес”, заяви Пламен Петров. Той сподели и част от процесите, през които те минават, за да достигнат до крайните потребители. „Първо обираме и изрязваме растенията, после накъсваме само  листенцата, за да няма дръжки и твърди частици, разполагаме ги в голямо проветриво помещение и те си изсъхват. Чубрицата я окачваме за самия корен после я роним с ръце”.


Пламен Петров допълни, че най-трудното при  отглеждането е плевенето.  Една от подправките, които предлага е босилека, според него той е малко  по – непознат за хората, но крие много ползи за здравето и  може да се сложи във всяко ястие.

Фермерският пазар в Добрич, който се провежда всеки четвъртък в , традиционно предлага екологично чиста храна директно от производител, билки, красиви ръчно изработени изделия и други.