Баща не плаща издръжката на децата си

Mоят въпрос е следният: разведена съм с две деца, на 14 и на 8 години. Вече осми месец нямаме издръжка от бившия ми съпруг с оправданието, че не работи никъде.

Също така имам изпълнителен лист от 08.12.2007 до 04.07.2008, това е времето когато съм го напуснала, процеса по развода и излизането на решението....издръжка няма.

Моля ви посъветвайте ме какво да правя.

След като бившият Ви съпруг не желае да заплаща доброволно издръжката, която дължи по силата на съдебното решение за развод, единствената възможност която остава пред Вас е да се насочите към образуване на изпълнително дело за дължимата сума, въз основа на изпълнителния лист, който притежавате.

В рамките на изпълнителното дело, което ще се образува могат да се предприемат различни изпълнителни действия, за да се събере по принудителен ред дължимото Ви се вземане.

Що се отнася до периода от време, за който нямате изпълнителен лист, то може да се сдобиете с такъв и да го присъедините към вече образуваното изпълнително дело.

Освен всичко останало, трябва да се отбележи, че неплащането на издръжка е престъпление според Наказателния кодекс и на този, който не заплаща издръжка, за която е осъден, може да се търси и наказателна отговорност.

С Уважение: мл. адв. П. Атанасов, Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО” 


www.kantora.bg