Посевите в Добричко са в добро състояние, студът забави развитието им

Продължава сеитбата на царевица и слънчоглед в Добруджа.

Посевите в Добричко са в добро състояние, студът забави развитието им
Забавя се масовото изкласяване на житните култури с 10-14 дни, констатира Стоян Тодоров – председател на земеделската кооперация в с. Житница, Добричка област. Като причина той посочва ниските температури и валежите през последните седмици. Състоянието на есенните култури като цяло е добро, обобщи още той. Очакванията на земеделските производители са за по-високи резултати от пшеница от миналогодишните. Точно преди жътва горещините през 2010 г. са свалили с около 100 кг очакваните добиви от жито, каза още Стоян Тодоров.

Заради обилната влага тази пролет е закъсняла и пролетната сеитба. Обичайно в кооперацията успяват да засеят царевица и слънчоглед до края на месец април. Сега дейностите на полето са приключили на 9 май. Извършени са всички третирания срещу плевели и неприятели, както и за листно подхранване на културите. Земеделската кооперация в с. Житница обработва 22 хиляди декара земя. От тези площи половината се сеят с пшеница, останалите се разпределят между царевица, слънчоглед и рапица. Според Стоян Тодоров изключително важно е да се спазва сеитбооборота, особено при сеитбата на рапица, и заради бързи печалби да не се нарушават изискванията на агротехниката. Това може да доведе до навлизането на редица болести, предупреждава той.

Земеделската кооперация в с. Житница съществува от 1993 г. През настоящата година е определена от Областния съюз на Земеделските кооперации за една от най-успешните в Добруджа. Отличието е заради добри показатели през изминалата стопанска година, в която кооперацията отчита 1 млн. 384 хил. лева печалба.

В Добричка област все още продължава сеитбата на пролетници. До момента са заложени над 700 хиляди декара с царевица и над 780 хиляди декара със слънчоглед. Слънчевото време ще позволи на стопаните да наваксат със закъснението при сеитбата.