Д-р Вълчев – единственият пластичен хирург в Добрич

Представяме ви д-р Иван Вълчев - единственият специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Добрич, като в цялата страна те са малко над 30 души. Специализира в чужбина и България, непрекъснато обменя опит с колеги на професионални конгреси и симпозиуми. Извършва всички видове естетични корекции и пластични операции,лифтинг, пилинг и т.н.

Д-р Вълчев – единственият пластичен хирург в Добрич

Как се насочихте към медицината?


Бях войник на турската граница, когато се ориентирах към медицината. Прибрах се в отпуск, набавих си необходимите книги и се подготвях за изпитите по време на службата. 

Къде завършихте и как избрахте специалност?

Завършил съм във Варненския медицински университет. Исках да бъда хирург. Започнах работа през 1982 г. в добричката болница и през 1987 г. взех специалност „обща хирургия“. Оттогава досега работя в МБАЛ Добрич по тази специалност.

Как стигнахте до естетичната хирургия?

Имах огромното желание да се занимавам с това, но да попаднеш в средите на пластичните хирурзи, една затворена общност, беше изключително трудно да пробиеш. През 1996 г. просто ми излезе късметът – в кабинета ми попадна човек с присадена коса, който ми даде координати на софийски колега, а той от своя страна – на френски пластичен хирург, който има частна клиника в Париж. Повече от месец ходене по мъките отне вземането на виза – дори не успях да й се зарадвам. Но вече съм във Франция. Там се запознах с една българка – д-р Дарина Кръстинова, която е емигрирала през 1968 г. Мъжът й е брат на голямата актриса Татяна Лолова. Кръстинова е специализирала 3 години в клиниката по изгаряния в София, след което се установява в Париж и се учи от светилата в пластичната хирургия. 

Първото ми обучение при нея беше за 1 месец през 1996г.и още половин година през 1997 г. При д-р Кръстинова научих много неща в областта на пластичната хирургия.Тя е един от най-известните пластично-реконструктивни хирурзи в света.В Париж разбрах,че освен оперативни има и неоперативни методи за подмладяване на лицето.Един от тях е дълбокия пилинг на лицето.

Това ме заинтригува дълбоко и изчетох десетки статии по въпроса, но не открих координати на специалисти. На световен конгрес на пластичните хирурзи във Варна, се запознах с д-р Yoram Fintsi– потомък на български евреи. Посетих Израел през месец септември 1999г.Израел беше държавата, в която се чувствах като Господ: като кажеш, че си българин, доктор, те приемат изключително радушно. Във Франция те гледат с недоверие – трябва да се доказваш, докато дишаш. В Израел пациентите с лекота се оставят в ръцете ти, много ни уважават и всички се грижеха нищо да не ми липсва. 

След това следва 3-годишно обучение в София и дипломиране като специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия. 

Така след множество перипетии и дълго себедоказване, успях да се наложа. Интересното е, че в чужбина те приемат и дори те канят да се обучаваш, докато у нас по-трудно ти показват тънкостите на  някой операция.

Как се отнасят българите към естетичната хирургия?

В първите години на демокрацията, когато бяхме малко специалисти, хората имаха повече възможности. Сега са разделени на бедни и много богати. Обезпечените предпочитат услугите на колегите от големия град, без да  си дават сметка, че когато се оперират тук, аз ще ги обгрижвам постоянно. Има лекари, които се съобразяват единствено с желанията на пациента, но не и с последствията от тях. Когато щенията на клиентите са в разрез с опазването на тяхното здраве и естетиката, аз категорично ги отклонявам, напр. несъразмерно големият бюст, който от една страна е некрасив, заради грубия контраст в пропорциите на фигурата, а от друга е опасен за костната структура. 

За мен е важно пациентите ми да са като жива реклама на моята работа, още повече, че съм единственият пластичен хирург в Добрич.

Има ли пациенти с необичайни искания и къде са заблудите в разкрасяването?

Има неразумни желания. Момиче поиска присаждане на коса ниско над веждите, на което категорично отказах – щеше да остане без чело. Основните заблуди са в това, което четат в интернет, например. Подходът към всеки човек е строго индивидуален, затова са необходими консултации и разяснения. 

Жените или мъжете са по-суетни?

И двата пола – има мъже, които си правят дълбок пилинг на лицето. Тази процедура подмладява с поне 10 години – ефектът е убийствен! Гаранцията е 18 години.

Какво от уменията си сте изпробвали върху себе си?

Само работа досега (смее се). Но съм решил колега от Русе да ми повдигне веждите.

Как ще коментирате последната мода у нас: родители подаряват бюст на абитуриентския бал на дъщеря си?

Пълна глупост! Добре е пациентката да е поне на 20 години. Не е нормално да бързаш да слагаш импланти на момичета, които още не знаят какво искат. Според мен корекции трябва да се правят едва след раждане, не и на 18-годишни момичета.