Проблемът с отпадъците виси като дамоклев меч над всички общини

Това заяви днес кметът на Добрич Детелина Николова. На оперативка с екипа си, днес съобщи новините от срещата на Националното сдружение на общините с правителството.

Проблемът с отпадъците виси като дамоклев меч над всички общини

Тя припомни, че с настояване на сдружението бяха намалени отчисленията на тон отпадък от 35 на 28 лв. Тези средства трябва да  се депозират по сметките на Регионалните инспекции по околна среда и води. Отчисленията ще могат да бъдат ползвани единствено за рекултивация на стари депа и нови политики за управление на отпадъците, като сепариращи ленти за разделно сметосъбиране. Компромиси в тази посока няма да има. Пари и сериозни такси се искат за управление на отпадъците, щадящо околната среда. Според централната власт, след като общините не могат да си го позволят сами, тежестта ще трябва да се разпредели и на гражданите.



Новите ни бюджети са изправени пред задължението да плащаме огромни средства за отпадъците и за пречистване на въздуха – тежки проблеми, пред които сме поставени, затова,  ние българите, трябва да се научим да не мърсим, каза още Николова.