350 елитни британски войници са вече в Либия

Елитен британски отряд е спуснат в либийската пустиня. Въпреки че коалицията е категорична, че няма да води сухопътна войска, явно съюзниците искат да подпомогнат бунтовниците срещу Кадафи и собствените си ВВС за да са атаките по прецизни.

350 елитни британски войници са вече в Либия
Специалните части изпълняват под прикритие секретни операции в Либия, твърди Дейли Мейл. Освен да помагат на либийските бунтовници, вероятно основната част на мисията им е да маркират цели от силите на Кадафи и по този начин да подпомогнат коалиционните сили.

Всеизвестно е, че Кадафи използва цивилни хора за жив щит и за да се избегнат максимално цивилни жертви, спецчастите ще обозначават цели непосредствено от земята.

Според британското издание, прехвърлянето на тайни части е започнало още преди месец, а за да не бъдат разкрити или да са зависими от местните хора, те се снабдяват с вода и храна чрез редовни доставки, спускани с парашути. Предполага се, че самолетите които доставят необходимите продукти и техника излитат от Кипър.

Междувременно стана ясно, че бомби на коалиционните сили са ударили силите на Муамар Кадафи край град Аждабия, отслабвайки обсадата върху града, съобщиха от опозицията и напускащи града местни жители, предаде АФП.

През изминалата нощ коалиционните войски са бомбардирали позициите на полк. Кадафи в продължение на три часа.