Един смъртен случай при трудова злополука в Добричко тази година

Една трудова злополука със смъртен случай е регистрирана от началото на 2011 година в Област Добрич, съобщи на пресконференция днес Младен Мартинов - директор на Инспекция по труда.

Един смъртен случай при трудова злополука в Добричко тази година

На 23 февруари микробусът, с който пътуват работниците на фирма "Данибекс" от Зърнево и Орляк към Добрич, се обръща след сблъсък с друга кола. Върху микробуса връхлита тежкотоварен автомобил и на място почива един от работниците на "Данибекс". Други петима са пострадали.


 

Младен Мартинов съобщи още, че "Данибекс" е наела фирма превозвач, но бусът е бил управляван от служител на "Данибекс", а не от нает в транспортната фирма, чиято собственост е буса. За това на транспортната фирма е съставен акт за административно нарушение. Санкцията е между 1 500 и 15 000 лева.

 

На днешната пресконференция стана ясно още, че след намесата на Инспекцията по труда в областта са изплатени 118 000 лева от началото на годината до сега. Общо 162 жалби са постъпили за периода в инспекцията. Почти всички са за неизплатени и забавени заплати. Основно жалбите са подадени от заети в строителството, шивашката промишленост, хотели и ресторанти, транспортни фирми и в производството на метални изделия.

 

От началото на тази годината Инспекцията по труда отчита 8 лица, хванати да работят без трудови договори в област Добрич.