Над 500 участници в тазгодишното издание на феста "Черноморски звуци"

Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" дава старт на фестивалното лято в Балчик следващата седмица. От 4 до 8 юни край морето ще се съберат 19 хорови състави от 8 държави.

Над 500 участници в тазгодишното издание на феста "Черноморски звуци"

Над 500 участници от България, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Германия, Франция и Дания ще се обединят в идеята на форума за изграждане на мост между различни култури и творци. По време на фестивала се организират хорови работилници, в които отделните формации ще изградят огромни фестивални хорове.
По традиция и тази година на финала повече от 500 певци ще изпълнят Химна на град Балчик, който е и музикална емблема на събитието. За четвъртото издание на фестивала в Балчик ще пристигне Амброш Чопи - изтъкат композитор, който ще ръководи ателие за съвременна словенска музика, поставяйки своя творба. Дългогодишният педагог и диригент на хора на НУФИ "Филип Кутев" в Котел Катя Барулова ще работи с всички гости от фолклорните състави.

През 2014 г. фестивалът се посвещава на 100 години от създаването на балчишкия смесен хор „Черноморски звуци“ и 80 години от рождението на именития български композитор проф. Иван Спасов.

Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик“, Община Балчик и читалище "Паисий Хилендарски-1870". Събитието ще премине под патронажа на кмета Николай Ангелов и с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Съюз на българските музикални и танцови дейци, фондация „Иван Спасов“. Повече информация относно програмата, участниците, организаторите, както и снимков материал и видео клипове от миналите три издания, можете да намерите в сайта www.chernomorskizvutsi.com. Входът за всички концерти и събития в рамките на фестивала е свободен.