ЕРП-тата надписвали сметките ни с по 20 лв. през последните 4 години; По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Аграрният университет с изнесен център за обучение и квалификация в Добрич

ЕРП-тата надписвали сметките ни с по 20 лв. през последните 4 години; По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Tруд   
"Левски" глобен с 200 000 евро за нарушаване на Финансовия феърплей
"Левски" е глобен с 200 000 евро от УЕФА за нарушаване на правилата на Финансовия феърплей.

Общо девет клуба попадат под ударите на новото правило на евроцентралата, а "сините" са единственият роден представител сред тях.

Глобата не означава, че "Левски" ще има проблем с лиценза, но клубът минава на плътен финансов мониторинг, под какъвто от няколко години е и другият български гранд ЦСКА.

С документ от 16 май УЕФА декларира, че "Левски" се е споразумял да плати сумата, както и да започне покриване на препоръките за излизане "начисто" на балансите на клуба, които са отрицателни за последните три финансови години. Така личи от документа.

След 6 месеца клубът трябва да представи доклад как се справя с препоръките, но ако не успее да покрие критериите, случаят ще бъде препратен на по-горна инстанция, където санкциите може да са далеч по-строги.

Другите клубове са: "Манчестър Сити", "Пари Сен Жермен", "Трабзонспор", "Анжи", "Зенит", "Галатасарай", "Рубин", "Зенит" и "Бурсаспор".

Стандарт
Аграрният университет с изнесен център за обучение и квалификация в Добрич
Изнесен център за обучение, квалификация и иновации ще бъде открит в Добрич. За това са се споразумели ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева и ръководството на Добруджански земеделски институт, обяви на нарочна пресконференция в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

Той и проф. Янкова заявиха, че вече се сформират работните групи между университета и Добдружански земеделски институт, които да разработят програмите. Зам.-министър Гечев заяви, че от догодина тук на място в лабораторния комплекс на ДЗИ свои практики ще провеждат студентите на университета след втори курс. На Центъра ще партнират и двете професионални аграрни гимназии в града. На място в Добрич ще се провеждат и краткосрочни и дългосрочни курсове за квалификации и преквалификации в областта на аграрната икономика, които се предлагат от Аграрния университет. Наред с това в центъра ще се развиват и иновации, в по-дългосрочен план в Добрич ще бъдат изнесени и магистърски програми като идеята е този център да прерасне в самостоятелен филиал на пловдивския аграрен университет.

"Има желание и от двете страни. Аз съм убеден, че може и трябва да стане филиал, самостоятелен, като могат да бъдат привличани и чуждестранни студенти от Румъния и Украйна", каза Явор Гечев.

Новинар
Първият в ЕС електробус на проби в София
Изминава до 20 км с едно зареждане, ще вози столичани 9 месеца
Уникален електробус вози пробно в мрежата на столичния градски транспорт. Рейсът от ново поколение, който е резултат от сътрудничеството между израелско-българска компания, се зарежда с ултракондензатори, за които не са нужни батерии.

От фирмата производител посочиха, че подобно превозно средство се пуска в Европа за първи път.
"Новият електробус ще се движи по тролейбусна линия 11", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която бе на официалното му пускане в експлоатация.

Тя поясни, че придобивката ще се движи по улиците пилотно в продължение на девет месеца, за да може експертите от общината да преценят разходите и ползите. Фандъкова добави, че по този начин местната администрация дава възможност и на производителите да тестват електробуса.

Монитор
През последните 4 г.
ЕРП-тата надписвали сметките ни с по 20 лв.
Фейсбук скочи срещу защитника им Иво Прокопиев
Електроразпределителните дружества надписвали сметките за ток на домакинствата месечно с по 20 лв. Това заяви народният представител от БСП Таско Ерменков, който е член и на енергийната комисия в парламента. „850 млн. лв. са установените неправомерно направени приходи от ЕРП-тата. Разделени на 1 млн. потребители за 4 г., значи, че всяко домакинство всеки месец е плащало по 20 лв. неправомерно”, пресметна той. Според него има нарушения на дружествата, които трябва да бъдат санкционирани, но

без глобите да доведат до ново надуване

на цените на тока за потребителите. „Ако се отнемат лицензи, причината ще е в нарушенията”, категоричен бе Ерменков и подчерта, че случаят ще бъде показателен дали след толкова много години върховенството на закона ще бъде приложено.

Соцдепутатът отхвърли категорично обвиненията, че предприетите мерки срещу злоупотребите на енергодружествата са част от предизборната кампания. „Числата не са плод на една седмица работа и едва ли можем да свържем дейността на ДКЕВР с изборите”, посочи Ерменков. Както „Монитор” писа, данните от одита на регулатора сочат, че дружествата ЧЕЗ Разпределение, ЕВН и „Енерго-Про” имат общо 2700 нарушения. Най-много от тях са свързани с подмяна на електромерите. Друга шашма е била отчитането на консумирана електроенергия за период по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР, което също е довело до набъбване на сметките.

Междувременно вчера Фейсбук избухна срещу фалиралия енергиен олигарх Иво Прокопиев след ранобудните му медийни изяви. Той се появи почти едновременно в сутрешните блокове на две национални телевизии, за да коментира лъсналите скандални мейли с опорни точки в подкрепа на ЕРП-тата, които разменял с главните редактори на изданията си.

Вместо дa търкa нaровете в зaтворa...

Иво Прокопиев (дължaщ сaмо нa държaвaтa едни 600 млн. лв. и укрил се в Сингaпур порaди този фaкт) е кaнен в сутрешните блокове нa две от нaционaлните ТВ! Тaковa мaлоумие и подигрaвкa с нaродa нямa и в нaй-корумпирaните aфрикaнски диктaтури! Добър ден, Ке нефлaн-дия!”, написа в социалната мрежа възмутен зрител. Друг потребител пък пита „дали повечето поборници като Прокопи имат българите за рая, която е длъжна да прави него и подобните на него още по-богати, или еничарите като Прокопи с лекота размахват хладнокръвно и усърдно ятагана на личностното превъзходство в защита на монополите и с внушенията поощряват икономическия геноцид над народа ни”.

Самият Прокопиев пък се оплака в ефир, че било скандално по време на предизборна кампания да се „размахва лична кореспонденция като жълт вестник”. Той определи инструкциите, които спуска към журналистите от медиите си, като

обичайна работна кореспонденция

Фалиралият олигарх побърза да се оправдае, че не бил адвокат на ЕРП-тата, но в същото време за пореден път се обяви яростно в защита на лицензите им.

Междувременно пък стана ясно, че докладът на ДКЕВР е причина и ръководството на Националната агенция за приходите (НАП) да започне данъчна проверка на ЕРП-тата.
   
Сега
По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Страната ни се представя най-зле по критериите за корупция и неефективност на правителството
Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от институт "Отворено общество". То обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС. Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

След 7 години в ЕС по качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС - на 30-о място сме, изпреварени дори от Сърбия и Черна гора. За България мисията "догонване" изглежда невъзможна не само в икономическо отношение. В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development). Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.

По качеството на регулациите - оценява се дали бизнесът се развива лесно, или го затискат лицензии, разрешителни, бавни процедури и високи такси - страната е на 27-о място, по върховенство на закона - на 31-во, по свобода от корупция на - 30-о, по качество на управлението и институциите - на 28-о. Изследването оценява: усещането за корупция в страната и мерките за справяне с нея, ефективността на чиновниците и бремето на регулациите, политическата (не)стабилност, върховенството на закона, доколко разпространени са електронните услуги, ефективна ли е борбата с престъпността, качествени ли са публичните услуги, има ли политически натиск върху институции и чиновници, доколко властта е пропита от "елити" и от "частни интереси".

Лошите позиции на България по тази група критерии не са никаква изненада - достатъчно е само да се сетим за "независимата" ДКЕВР и за пресата върху цените на тока.

"ЕС се възприема като семейство от добре управлявани, политически стабилни, с ниско ниво на корупция, с добре работещи полиция и съдебна система държави," се сочи в доклада. За България и Румъния обаче изрично се подчертава, че двете страни са под специален мониторинг заради корупцията, организираната престъпност и засечките в съдебната реформа.

НОВОТО РАЗДЕЛЕНИЕ

България остава в най-слабата пета група на ЕС - с Латвия, Гърция, Румъния, Хърватия, като тук е класирана и Черна гора. В последния, шести клъстър са Сърбия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина и Албания. Заради слабото представяне на Балканите и Средиземноморието в доклада вече се говори за ново разделение на Европа - не на Източна и Западна, а на Север и Юг.

Дневник
Държавата отличи посмъртно Никола Гюзелев с наградата "Златен век"
Големият български оперен певец Никола Гюзелев, който почина днес на 77-годишна възраст, получава посмъртно най–високото отличие на Министерството на културата – наградата "Златен век" с огърлие, за изключителни заслуги и принос в развитието на българската култура, съобщиха от ведомството.  То ще бъде връчено на вдовицата на световно известния бас  – Анна-Мария Гюзелева, на церемония във вторник - 20 май, в Министерството на културата.

Поклонението ще е на 19 май, понеделник, от 9:30 ч. до 12:00 ч. в Националната опера и балет. Опелото е от 12:00 ч. в църквата "Света София".

Маестрото ще бъде погребан в Алеята на творците на Централните Софийски гробища.