РИМ - Добрич за пореден път се включва в Нощта на музеите

Регионален исторически музей – Добрич за поредна година се присъединява към инициативата Европейска нощ на музеите със следната програма:

РИМ - Добрич за пореден път се включва в Нощта на музеите

От 16.00 до 17.30 ч. – Регионален исторически музей – административна сграда в АЕМО „Старият Добрич”

Образователна програма „Археология на Добруджа” (докосване до историята на Добруджа в игрови вариант – за деца и родители) с ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ „Св. Кл. Охридски” и СОУ „Димитър Талев”.

От 17.30 часа до 19.30 часа – Възстановка на „Въоръжение и снаряжение през вековете”

В откритото пространство на двора в ЕК „Стария Добрич” възстановчици от различни организации, облечени в характерни за епохата дрехи, ще представят и характерното за времето въоръжение. За всеки представен възстановчик ще има говорител, който ще разказва пред публика историята на съответния войн. Мероприятието ще се проведе в двора на ЕК „Ст. Добрич”. Във възстановката ще участват представители на сдружения за исторически реконструкции като: Средновековието ще представят „Чигот” и „Авитохол”, а Възраждане и Ново време „Традиция”.

От 19.30 часа до полунощ – Прожекция на исторически филми за Добруджа в Учебния музей – Възрожденско училище.

Съпътстващи мероприятия:

9.00- 24.00 часа – Изложба „Традиционно облекло и накити от Добруджа” в музея в Градски парк „Св. Георги”

9.00- 24.00 часа – Изложба Изложба „Добруджа в старите картички” в Дом-паметник „Й. Йовков”

9.00- 24.00 часа – Изложба Фотоизложба „Старото школо разказва” в Дом-паметник „Й. Йовков”

Изложба „Пътуване из света на Йордан Йовков” гостува на Исторически музей, Севлиево (13 май – 30 май 2014 г.)

Изложба „Познанието на най-древната цивилизация”, съвместно с регионалните музеи във Варна и Враца, в Галерия CREDO BONUM, София (15 май – 15 юни 2014 г.)

Европейската нощ на музеите е създадена през 2005 г. по идея на френското Министерство на културата и комуникациите. По този повод, краят на работното време на музеите е един часа (след полунощ), което дава възможност на гражданите да посетят музеите, участващи в инициативата, без заплащане. Тази година е десетото издание на Европейската нощ на музеите.

През тази нощ музеите на Европа представят изложби, колекции и др. атракции в различен, необичаен и по-сетивен начин. Много анимации се предлагат по време на това събитие, което се посещава от много млади хора и семейства.