Зрелостници в симулация на шофиране след употреба на алкохол

Учениците пробваха специални очила, които пресъздават усещане за шофиране след употреба на алкохол или дрога. Демонстрацията е част от обучение на младежи за отговорно поведение на пътя.

Зрелостници в симулация на шофиране след употреба на алкохол



На 16.10.2013 г. в Областната дирекция на МВР – Добрич, съвместно с представители от неправителствената организация Сдружение „Отворена младеж”, се проведе обучение с ученици от 11-ти  и 12-ти  клас от всички средни училища в града по превенция на риска за пътнотранспортни произшествия с млади хора. Присъстваха повече от 80 ученици.


Обучението бе насочено към формиране на поведение към защитно и екологично шофиране, формиране на предпазно поведение с мотивация за въздържане от управление на МПС в нетрезво състояние. Пред обучаващите се представи интерактивна презентация и онагледяване със симулатор, пресъздаващ рискови ситуации на пътя; използване на специални очила, пресъздаващи виждане след употреба на алкохол или наркотични вещества; демонстрации, показващи тежестта на човешкото тяло при сблъсък с определена скорост, като им беше предоставена и информация за брой настъпили тежки катастрофи, вследствие на несъобразената скорост, както и такива с участието на водачи, употребили алкохол в област Добрич за периода от началото на тази и за цялата 2012 година.