Машина ще прави тор от слама и листа

Универсална машина за компостиране на растителните остатъци и вертикално мулчиране сглобяват специалисти от Русенския университет, съобщи ректорът проф. Христо Белоев, който е един от ръководителите на проекта, предаде БТА.

Машина ще прави тор от слама и листа

Желанието ни е да бъде готова до няколко месеца, за да я предложим за закупуване на земеделски фирми, каза още Белоев и допълни, че не е известно каква ще бъде точно цената й, но вероятно в порядъка на 25 000 лева.


Вече е разработен прототип, с който се извършват експерименти. С устройството за компостиране, регистрирано като полезен модел в патентното ведомство, растителните остатъци от прибраната реколта - слама, листа, лозови пръчки, вместо да се изгарят или извозват извън полето, се обработват на място до торна маса /компос/. С вертикалното мулчиране в почвата се правят отвесни прорези с дълбочина до 60-80 см и ширина 8-10 см, където се вкарва произведеният от машината тор. Постерът на този проект получи специална награда на откритата традиционна годишна Постерна изложба на научните разработки в Русенския университет.