ВМРО: Агитират хора от Община Добричка да се броят за румънци

ВМРО – Българско национално движение ще настоява за среща с временно управляващия ДАНС Константин Казаков заради засечените в северна България листовки, с които се агитира българско и циганско население да се самоопределя като румънско в преброяването у нас. В регионите, където са констатирани подобни действия, попадат и села от Община Добричка, потвърдиха за www.dobrichonline.com от ВМРО-Добрич. Основно се касaе за насалени места с компактни копанарски групи.

ВМРО: Агитират хора от Община Добричка да се броят за румънци

ВМРО настоява също Министерският съвет да излезе с позиция по въпроса. Уместно е да се проведе и консултация с европейските ни партньори дали при тях съществува подобна практика.

 

Емисари и служители на румънското посолство обикалят цяла северна България от началото на февруари, за да агитират, съобщават от ВМРО. В луксозни брошури се обяснява колко е важно човек да бъде румънец и как това ще му позволи да ходи на безплатни екскурзии и летни лагери в Румъния. Румънски емисари са забелязани в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия, община Добричка.

 

В пропагандната брошура се обяснява, че човек може да е български гражданин, но да е член на румънската нация. Върхът на „откритията” в брошурата е фактът, че влах е еднакво с румънец. Многобройните грешки в брошурата ясно показват, че тя не е отпечатвана в България.

 

Очевидно докато замерянето с флашки се превръща почти в национален спорт у нас, съседни държави превръщат преброяването в Бълраия в поле за приложение на своя национална пропаганда, отбелязват войводите. ВМРО задава и въпроса как би реагирала Франция, ако немски емисари плъзнат из Елзас и агитират местното население да се самоопрделя като германско, а не френско.

 

Брошурата може да бъде видяна на сайта на ВМРО.