Турция ни помага за евакуацията от Либия

Турция ще помогне за евакуацията на част от българските граждани, които не успяха да напуснат Либия с двата полета от Триполи. Това съобщи в ефира на bTV външният министър Николай Младенов. Към момента има над 400 наши сънародници в Джамахирията, като 10 от тях са блокирани в джамия в ал-Байда.

Турция ни помага за евакуацията от Либия

Външният министър подчерта, че България не е забравила своите граждани в Либия и се прави всичко възможно, за да бъдат изведени от страната.


 

Младенов посочи, че от МВнР са преценили, че на този етап няма нужда от трети полет до столицата Триполи, но за сметка на това е постигната договореност с Турция и на нейния кораб, който утре трябва да евакуира турски граждани от Бенгази, ще се качат и наши сънародници.

 

Освен това, с помощта на турска фирма ще бъдат прекарани през египетската граница още няколко българи. Сред тях вероятно ще бъде и съпругата на мъж, починал преди дни в град Девна, посочи Младенов.

Той заяви, че дипломатите ни в Триполи поддържат връзка с българите останали в Либия и ще ги уведомят кога и къде могат да се възползват от двете възможности за евакуация.

 

Николай Младенов подчерта, че става въпрос за спасителни операции в региони, които са под контрола на опозиционните групировки и все пак има известна несигурност.