Действия срещу ВиК заради недостатъчно налягане

Проблемът, който ще опиша не е само лично мой, а на всички в жилищния блок. В жилищния блок често няма вода и налягането е недостатъчно. Многократно в продължение на години е уведомявано ВиК Добрич и констатирано от служители на ВиК. Констативният протокол от моя апартамент е от 26.09.2012г. и измереното налягане е 1 атмосфера. На 27.09.2012 г. е изготвен Констативен протокол с комисия в състав с представители на Община гр. Добрич, ВиК гр. Добрич и представители на живущите. Въз основа на направените констатации и дадените препоръки следваше ВиК гр. Добрич да предприеме мерки за решаване на проблема в срок от 1 месец. Този месец измина, но решение на проблема няма. Писала съм на Омбудсмана на Република България, отговорът дойде след 2 месеца в средата на март. Отговорът на ВиК гр.Добрич е, че районът се обследва. Не знам какво точно се обследва, но решението на проблема е определено още на 27.09.2012 г. и то е изграждане на нов клон за водопроводна мрежа за присъединяване. Към кого бихме могли да се обърнем и какви действия бихме могли да предприемем, за да може Вик гр. Добрич да решат проблема, който е изцяло в техните компетенции?

В описаната ситуация, бихте могли да сезирате с казуса Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която е органът компетентен да регулира и санкционира „ВиК” дружествата в страната. ДКЕВР има компетентността да задължи „ВиК” да изпълни задълженията си, да следи за това изпълнение и да прилага мерки за принуда, ако не се изпълнява доброволно.

Освен този способ, бихте могли да търсите по съдебен ред и имуществена отговорност за вредите, които сте претърпели от неизпълнението на задължението.


 

С уважение: адвокат Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич

www.kantora.bg