Контрадело при обвинение за сексуален тормоз на работното място

Колежка подаде жалба срещу управителя на фирмата за извършени блудствени действия спрямо нея. В последствие аз и още 2 колежки дадохме показания за посегателство и към нас. Прокуратурата заведе дело срещу въпросния управител и получих призовка да се явя на делото като пострадал. Въпросът ми е: ако той спечели делото, може ли да ме съди за клевета и вменяване на вина в случай, че се конституирам като частен обвинител и в случай, че не се конституирам? И ако се конституирам като частен обвинител при евентуална загуба на делото ще дължа ли някакви парични суми на съда или на него?

Независимо дали ще се конституирате като частен обвинител или не, ако подсъдимият бъде оправдан (признат за невиновен), той може да инициира срещу Вас производство за търсене на наказателна отговорност за набедяване в престъпление. Освен наказателна, може да търси и гражданска (имуществена отговорност) за имуществените и неимуществените вреди, които е понесъл. За целта обаче следва да се докаже, че сте действали умишлено при даването на показания срещу него.

Принципно няма да дължите заплащане на разноски или други суми по делото, което е образувано, ако подсъдимият бъде оправдан. В случаите, когато, по дела от общ характер, подсъдимият бъде оправдан, разноските остават за сметка на държавата.
 
С уважение: адвокат Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич


www.kantora.bg