Светът поздрави новоизбрания папа Франциск I

Световните религиозни и политически лидери поздравиха с избирането му за папа аржентинския кардинал Хорхе Берголио, предадоха световните информационни агенции. Новият папа е 76-годишният арежнтински кардинал Хорхе Марио Берголио, избрал да бъде папа Франциск I. 266-ият папа е първият латиноамериканец и йезуит.

Светът поздрави новоизбрания папа Франциск I

Руската ортодоксална църква пожелава в изявлението си по повод проведения избор диалог между православието и католицизма. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, ръководител на Англиканската църква, също приветства избора и предлага сътрудничеството си.



 

Аржентинският президент Кристина Кихнер поздрави сънародника си, бивш архиепископ на Буенос Айрес, въпреки известните си трудни взаимоотношения с архиепископията. Държавният глава пожела на първия папа американец плодотворна работа. Тя припомни грижата на понтифика за най-бедните и изрази надежда той да продължи да доказва, че всички са равни.

 

"От името на Европейския съюз предаваме нашите искрени поздравления по повод избирането ви", се казва в съвместното изявление на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и ръководителя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Те го призовават да съдейства за мира, солидарността и човешкото достойнство в толкова бързо променящия се свят.

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също се присъедини към поздравленията и пожела новоизбраният понтифик да продължи усилията на своя предшественик Бенедикт XVI за диалог между религиите.

 

Американския президент Барак Обама коментира със задоволство историческия избор на "първия папа от американските континенти". Той оцени грижата на Франциск за бедните и също пожела повече усилия за мирен диалог между религиите. Вицепрезидентът Джо Байдън заяви в изявлението си, че ще присъства на интронизацията на папата и би искал лично да поздрави Негово Светейшейство. Байдън призна, че католицизмът има огромна роля както в неговия живот, така и за милиарди американци.

 

Френският президент Франсоа Оланд също приветства избора и отправи пожелания към Светия отец за високата мисия, която му е възложена. Държавният глава призова за диалог в името на мира и солидарността.

Хорхе Берголио бе избран след 4 неуспешни опита.

 

Изборът му бе изненадващ, тъй като името му не бе споменавано сред смятаните за фаворити кандидати дори от Латинска Америка. Въпреки известните му консервативни възгледи, изборът на Франциск е смятан и за знак на тенденция към модернизация на Църквата.

Интронизацията му ще се проведе на 19 март.