Прокуратурата проверява договорите за ТЕЦ „Марица-изток" от времето на НДСВ и Тройната коалиция

Обявеното от президента Плевнелиев служебно правителство е водеща тема за вестниците в сряда.

Прокуратурата проверява договорите за ТЕЦ „Марица-изток" от времето на НДСВ и Тройната коалиция

„Служебното правителство, което ще заработи от утре, трябва да изпълни своята мисия за достоен демократичен преход към ново, избрано от народа правителство.  То ще бъде гарант за свободни и демократични избори, ще формира основни политики в диалог с обществото, ще прави политики, но няма да политизира, ще служи на хората, а не на партийни централи.
Това заяви при представянето на служебния кабинет президентът Росен Плевнелиев.
Обяви, че при избора на министрите не е допускал влияние и не се е водил от партийна окраска.
Към кабинета ще бъде създаден граждански  борд за честни избори. Правителството ще бъде отговорно към гражданското общество и в диалог с него ще формира основни политики, ще насочи усилия към прозрачност и ефективност в регулаторните органи, каза държавният глава.
Служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които те съществуват - енергетиката, здравеопазването, транспортя, медиите, изброи Плевнелиев. Кабинетът ще подготви и антимонополно законодателство в енергетиката, така че гражданите да могат да избират своя доставчик на ток. Ще започне веднага и с обществените съвети по темите енергетика, екология, социална политика." -  в. „Дневник".


 

„Служебен кабинет с много неизвестни на широката публика министри и с много амбициозни задачи за краткия период, в който би трябвало да управлява, представи вчера президентът Росен Плевнелиев. Премиер и външен министър в следващите поне два месеца ще е досегашният посланик на България в Париж Марин Райков.
Служебното правителство по конституция не може да променя Закона за държавния бюджет, както и данъчната политика. Затова прозвуча странно заявката на новия премиер Марин Райков, че този кабинет ще увеличи доходите и "социалната ориентация на пазарната икономика"...
Премиерът увери, че няма да допусне "безразборна национализация" и ще се противопостави на всеки опит страната да бъде хвърлена в хаос. "Какъвто и да е вътрешният или външният натиск, България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не", зарече се Райков.
Плевнелиев пък заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е предвидено, а държавата ще изчисти всички забавени плащания към малките и средните фирми...
Служебното правителство ще бъде назначено днес с указ на президента, Народното събрание ще бъде разпуснато на 15 март и ще бъдат насрочени избори за 12 май. "Сформирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност. Не съм допускал влияние от никой. Не съм гледал партийната окраска", декларира Плевнелиев. Премиерът Марин Райков бе представен като добър дипломат, умерен, разумен и компетентен, който е "абсолютно наясно със ситуацията в България, в региона, в Европа и по света", способен да защити българските интереси в Брюксел. Райков е два пъти зам.-министър на външните работи - в кабинетите на Иван Костов и на Бойко Борисов. Назначението му начело на служебния кабинет накара опозицията да се усъмни в неговата надпартийност." - в. „Сега".

 

„Райков е познато лице за обществото - често се е явявал в медиите, за да обяснява по различни поводи външнополитическите позиции на България, но в същото време не е изхабен от политиката. Той се оказа консенсусната фигура, която да оглави третото поред служебно правителство в историята на демократична България.
Има доверието на Росен Плевнелиев като професионалист, личните им отношения също са много добри, а това е важно в момент, когато двете институции трябва да работят в пълен синхрон, за да предпазят страната от хаос.
В изпълнителната власт Райков е бил два пъти - веднъж като заместник-министър на външните работи в правителството на Костов и втори път - за кратко - в правителството на Борисов, на същата позиция. Фактът, че и от ГЕРБ го поканиха в кабинета си, говори, че го ценят преди всичко като експерт.
По времето, когато Надежда Михайлова беше външен министър, Марин Райков беше дясната  ръка. Той водеше най-парливите досиета на външната ни политика. Едното бе Балканите. Именно по онова време започна операцията на НАТО в Косово и България, която още не бе член на Алианса, се озова с война само на километри от границата си.
Рискът от разширяване на конфликта не бе малък и Райков със сигурност има дял в неговото предотвратяване. Той е и сред големите радетели на добросъседските отношения с Македония, като в същото време винаги е подчертавал категорично, че страната ни смята за абсолютно неприемливо т.нар. говорене на омразата в Скопие..." - в. „24 часа".

 

Посланикът ни във Франция Марин Райков застава начело на държавата през следващите два-три месеца. Той ще бъде и министър на външните работи.
За първи път в историята на МВР жена ще застане начело на силовото ведомство.
С тези думи президентът Росен Плевнелиев потвърди изпреварващата информация на "Труд" за състава на служебното правителство.
В началото на събитието държавният глава мина, поздрави и разцелува всички министри. Един от тях - министърът на транспорта Кристиян Кръстев, бе с насинено дясно око, но така и не стана ясно каква е причината, тъй като всички членове на назначения от президента кабинет се "изнизаха" в мълчание. Нямаше и възможности за никакви въпроси.
Ама кои са новите министри? Това се питаха хиляди българи, след като приключи пресконференцията на президента.
Събитието бе пряко предавано от националните телевизии, но това не помогна на зрителите да се ориентират. Причината - държавният глава назова само името на бъдещия премиер Марин Райков и на културния министър Владимир Пенев. ("Първо мислех да назнача Владо Пенев за министър на вътрешните работи, понеже играе доброто ченге в "Под прикритие", но той ще се справи много по-добре в Министерството на културата", пошегува се президентът.)
Правителственият шеф Райков също не назова имената на своите колеги..." - в. „Труд".

 

„Президентът Росен Плевнелиев пропусна да обяви имената на министрите в служебния кабинет при официалното му представяне пред журналистите. Пълният състав на правителството бе обявен по-късно на сайта на държавния глава.
Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание,  служебното правителство не може да взема държавни заеми.
Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация." - в. „Стандарт".

 

Всекидневниците съобщават, че прокуратурата проверява договорите за ТЕЦ „Марица-изток" 1 и 3, сключени при правителствата на НДСВ и на Тройната коалиция, заради предвидените в тях „особени залози".

 

„Прокуратурата ще проверява договорите за дългосрочно изкупуване на енергия на т.нар. американски централи, за които вчера икономическият министър в оставка Делян Добрев внесе документи при главния прокурор.
Сотир Цацаров с разпореждане е разширил обхвата на проверката на държавните органи и търговски дружества, работещи в областта на енергетиката, за извършени нарушения или престъпления, се казва в официално съобщение на прокуратурата.
Проверката ще обхване сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „AES - 3C Марица изток 1" ЕООД и „Енел Марица изток 3" АД.
Тя ще включи още договора за залог от 31.11.2005 г. в полза на „AES - 3C Марица изток 1" ЕООД и договор за залог от 01.02.2002 г., сключен между „НЕК" ЕАД и „Енергийна компания Марица изток 3" АД в полза и на „Контур Глобал Марица изток 3" АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК" ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК" ЕАД от електро-разпределителните дружества, както и други задачи по преценка на извършващите проверката..." - в. „24 часа".

 

" За целта е създаден съвместен екип от прокурори от Софийската градска прокуратура и служители на Държавна агенция "Национална сигурност". Ръководител на екипа е градският прокурор Николай  Кокинов.
Оперативното ръководство е възложено на заместник главния прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) - г-н Борислав Сарафов и заместник главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) - г-н Камен Михов.
Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22.03.2013 година. В рамките на една седмица след посочената дата екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността." - в. „Дневник".

 

„Решението идва, след като вчера енергийният министър в оставка Делян Добрев внесе "нови" документи при главния прокурор Сотир Цацаров. Добрев обяви, че НЕК е заложила бъдещите си вземания от българските потребители за 15 години, за да се обезпечат кредити на двамата американски инвеститора за реализацията на двата енергийни проекта по строежа на изцяло нова въглищна централа на площадката на ТЕЦ "Марица Изток 1" и рехабилитацията и екологизацията на ТЕЦ "Марица Изток" 3.
Ще се проверява договор за залог от 31.11.2005 г. в полза на "AES Марица изток 1" и договор за залог от 01.02.2002 г., сключен между "НЕК"и "Енергийна компания Марица изток 3" АД в полза на „КонтурГлобъл Марица изток 3", заявиха от прокуратурата. Договорите е сключен като обезпечение, покриващо размера на задълженията на НЕК за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия. Предмет на залога са вземания НЕК от електроразпределителните дружества..." - в. „Сега".

 

Всекидневниците поместват и публикации за български колбаси, в които се съдържа конско вместо телешко месо..

 

„Най-малко в два български колбасарски цеха са влагали конско месо в продукцията вместо телешко и това не е било обозначено на етикетите на продуктите. 
"Конско е намерено в саздърма, сушеница и варено-пушен колбас, на чиито етикети се твърди, че съдържат само телешко месо", коментираха пред "Труд" от Българската агенция за безопасност на храните. Партидите с тези продукти ще бъдат изтеглени изцяло от търговската мрежа, добавиха оттам.  
Колбасите не са опасни за здравето на хората, но въпреки това всички налични партиди се изтеглят от пазара, защото подвеждат потребителите.
От агенцията отказаха да съобщят имената на двете български предприятия, в чиито продукти е засечено нарушението.
"Не може да съобщим фирмите, преди да установим дали измамата със суровината не е направена от доставчиците. Ако на документите на фирмите пише, че са купили телешко месо, то ще се окаже, че и самите преработвателни предприятия са били измамени", добавиха от ведомството. Едното от дружествата внася суровина само от ЕС.
По българското законодателство глобите, ако нарушението е на фирмите, могат да стигнат до 10 000 лв.
Заради разрастването на скандала с конското месо в Европа Брюксел настоя до края на март България да изпрати 100 проби за анализ. На 5 март агенцията изпрати в Германия 100 проби, които трябва да бъдат изследвани до края на март.
Резултатите на първите 25 проби са показали, че в четири от тях има конско месо. Четирите проби са именно от въпросните две предприятия, като и при двете един от продуктите се повтаря." - в. „Труд".

 

„Конско месо беше открито в колбасите на четири български фирми. Това стана ясно след излизането на резултатите от първите ДНК тестове, изпратени за анализ от агенцията по храните. Конското месо е открито в саздърма и три вида колбаси. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Една от компаниите, които са произвеждали колбасите с конско месо, е работила със суровина, внесена от чужбина, обясниха от БАБХ. Тепърва инспекторите на агенцията ще изясняват как е попаднало месото в колбасите. Когато стане ясно дали фирмите са виновни за влагането на конското, или са били подведени, ще бъдат обявени и техните имена, обещават от ведомството на Йордан Войнов. Възможно е влагането на конско да е станало без знанието на нашите фирми и да е било неволно, обясниха от агенцията. След като се проверят и доставчиците на уличените компании, ще стане ясно кой и колко ще бъде санкциониран..." - в. „Стандарт".