Плевнелиев обмисля служебно правителство, ДПС дава Борисов на прокурор

Започналите консултации при президента Плевнелиев след оставката на правителството са водеща тема за съботните вестници.

Плевнелиев обмисля служебно правителство, ДПС дава Борисов на прокурор
"Вървим към служебно правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев след близо тричасови консултации с представители на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.
Възможностите на 41-то Народно събрание се считат за изчерпани към днешна дата. В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват БСП, следват ДПС, припомни процедурата държавният глава. Засега няма вариант за премиер на служебния кабинет, който ще последва след като всички партии върнат маната, както вече декларираха.
Плевнелиев добави, че се е стигнало и до консенсус за възможен период за провеждане на следващи избори - края на април до средата на май.
Най-вероятно към края на следващата седмица ще се разпусне Народното събрание.
До понеделник ще уточним и други важни теми, свързани с последни решения относно законопроекти, които са съществени и трябва да бъдат финализирани. Служебното правителство трябва да може да работи нормално през следващите месеци, добави Плевнелиев.
Той заяви, че ще бъде поканена мисия на ОССЕ и ПАССЕ, които да дадат допълнителна легитимност на изборите. ЦИК е натоварена с важни задачи, ще се обърнем към нейните нужди, ще осигурим ресурс, персонал, ще работим с тях, включително и в парламента, за да гарантираме ефективността на тези избори, добави Плевнелиев.
Обърнахме специално внимание на ролята на МВР и службите за провеждане на тези избори, каза още президентът. Нека да бъда много ясен, пожелавам си това да бъде състезание на политически платформи, на личности, което да работи за доверието на гражданите, заяви държавният глава.
Други важни задачи на служебното правителство биха могли да бъдат овладяване на кризата и гарантиране на финансовата стабилност на държавата, усвояването на средствата от европейките фондове и дейността на ДКЕВР, на която ще се опитаме да развържем ръцете, за да може да си свършат работата в интерес на гражданите." - в. „Стандарт".

Всекидневниците отделят внимание и на приоритетите на парламента до края на мандата му.

„Краят на АЕЦ "Белене" ще бъде окончателно гласуван от парламента другата седмица. Депутатите ще заседават поне до четвъртък, стана ясно след извънредна сбирка при Цецка Цачева късно днес. След референдума въпросът за строежа на централата отново се върна в Народното събрание.
Парламентарните шефове се събрали след консултациите при президента, за да изберат приоритетите за последните си заседания. Очаква се държавният глава да издаде указ за разпускането на 41-ото НС следващия четвъртък.
Със сигурност ще се приемат и промените в закона за енергийната ефективност, както и текстове за ДКЕВР, които да дадат възможност на регулатора да свали цената на тока и без да има правителство. Спешно ще се гледат и всички ратификации, засягащи ангажименти на страната ни към ЕС.
От дневния ред на парламента обаче отпада законът за предучилищното образование и така забавачката няма да е задължителна за 4-годишните.
Въпреки че предвиждат ударна работа другата седмица, вчера депутатите се разпуснаха още в 10,10 ч заради липса на кворум. 76 души гласуваха промени в закона за чужденците, когато зам.-шефката на НС Менда Стоянова прекъсна заседанието за поименна проверка. Оказа се, че в парламента са 150 депутати, но при последвалото минута по-късно гласуване кворум отново нямаше, защото системата пак отчете 76 гласуващи..." - в. „24 часа".

„Преди дни се запознах с пълната информация за заплахите срещу мен и не случайно предложих на г-н Местан да я прочете лично.
Това обясни Бойко Борисов пред агенция Фокус малко след като съобщи в парламента, че Доган го е поръчал.
Сега огласявам информацията за заплахите, защото правителството вече е в оставка.
„Преди 15-ина дни новият началник на разузнаването ме запозна с документ, който съдържа информация за заплахите, отправени към мен. По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба за охрана (НСО) е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители.
Едва преди 15 дни, успях да се запозная с тази част на материала, и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка. Затова не случайно, предложих на Лютви Местан, да отиде лично да го прочете, и да се запознае със съдържанието на информацията", каза Борисов..." - в. „Стандарт".

„Лидерът на ДПС Лютви Местан е внесъл писмо в президенството, адресирано до директора на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров и до началника на НСО ген. Тодор Коджейков.
В него той настоява да бъде проверена информацията, която премиерът в оставка Бойко Борисов изнесе пред депутатите, че има подготвян атентат срещу него, поръчан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Местан настоява, че ако се окаже, че Борисов е изнесъл класифицирана информация, той е престъпил тежко закона и трябва да бъде разследван от главния прокурор. "Ако не е класифицирана, то няма проблем", добави Местан. "Убедени сме, че в тези материали няма нищо, което да дава основание на премера в оставка да уличава Доган в атентат срещу Борисов", каза той.
Лидерът на ДПС добави, че бившият директор на НРС Димо Гяуров е казал, че няма данни за каквито говори Борисов." - в. „Дневник".

„Главният прокурор Сотир Цацаров да започне проверка срещу "лицето Бойко Методиев Борисов" за извършване на тежки престъпления от общ характер. Това поиска лидерът на ДПС Лютви Местан след консултациите при президента Росен Плевнелиев.
Поводът - твърдението на премиера в оставка, че в разузнаването има сигнал от партньорски служби за замислян атентат срещу него с поръчител Ахмед Доган.
Местан настоя публичната му заявка да бъде възприета от Цацаров като официално сезиране. "Ако е необходимо, ще формализираме това искане", допълни лидерът на ДПС." - в. „Труд".