Ефективни наказания получиха двама крадци на проводник

Районен съд – Балчик наложи наказание 2 години лишаване от свобода при строг режим на 28-годишния Исм. Р. Х. и 26-годишния Ж. Д. М. от гр. Каварна.

Ефективни наказания получиха двама крадци на проводник
Те са признати за виновни в това, че на 27.05.2010 г. в землището на с. Гурково от сондаж на ВиК – Балчик са отнели 11 метра електрически проводник на стойност 534,84 лв.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си и фактите по обвинителния акт, съдът разгледа делото като съкратено съдебно следствие. По този ред е наложено наказанието им, като първоначално определеното за всеки от тях 3 години лишаване от свобода съдът редуцира с 1/3 и постанови да търпят 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Районен съд – Балчик групира наказанието на Исмет с постановените му по две присъди на Районен съд – Каварна от 2010 г. и 2012 г. наказания и определи той да търпи най-тежкото – 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Присъединено е наложеното му от Районен съд – Каварна наказание глоба в размер на 100 лв.

Съдът групира наказанието на Ж. М. с постановените му по 4 присъди на Районен съд – Каварна и Районен съд – Балчик от 2010 г. и 2012 г. Наложено му е най-тежкото от тях – 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Пресцентърът на съда припомня, че според обвинителния акт вечерта на 26.05.2010 г. Живко и Исмет тръгнали с автомобил „Опел Вектра” в посока Гурково и спрели до полезащитен пояс след с. Могилище. След полунощ на 27.05.2010 г. те стигнали до сондаж, собственост на „ВиК” – гр. Балчик. Исмет спрял тока на съоръжението. С помощта на арматурната ножица и ножовката двамата отрязали кабел около 11 метра и чрез дърпане го измъкнали от земята. Навили електрическия проводник на руло и с колата го превозили до сметището на гр. Каварна. Там изгорили изолацията му. На следващия ден Живко предал кабела за метален отпадък.

Присъдата на Районен съд – Балчик подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.