ФСГ "Васил Левски" - Добрич с барелеф на патрона си

Идеята за поставянето на барелеф на Васил Левски във Финансово-стопанската гимназия е на ръководството на училището.

ФСГ "Васил Левски" - Добрич с барелеф на патрона си

img_0534Той се намира от външната страна, до входа на училището. Средствата са осигурени от дарения на ученици, най-вече от завършващия випуск. Скулпторката е преподавател в Художествената Академия - Вергиния Тодорова. Барелефът ще бъде официално открит с освещаване и водосвет на 19 февруари от 10 часа.


 

Ще има и други мероприятия във връзка с отбелязване на 140 години от гибелта на Апостола. След водосвета, ще започне препис на тефтерчето на Васил Левски. Освен това учениците ще преписват и стихове за Васил Левски, негови писма до Филип Тотю, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Христо Големия и други.

 

Ден по-рано, на 18 февруари, от 18.00 часа в Общински младежки център "Захари Стоянов" специално за ФСГ „Васил Левски” ще гостува Сливенският театър с моноспектакъла „Епопея на забравените”.

 

На 19.02 от 15.00 часа отново в младежкия дом започват мероприятия за отдаване на почит на патрона на гимназията. Ще има рецитал, сценично представление на ансамбъл „Танцуващи обувки”, рецитиране на стихове за Левски и викторина, посветена на делата му. На края ще бъдат наградени учениците в гимназията, написали най-добрите есета за Левски и победителите във викторината.

 

Текст и снимки: Златина Стефанова, 11 клас