Преглед на печата

Развръзката на делото за убийството на 21-годишната Женя е сред водещите теми на съботните вестници.

Преглед на печата
"Варненският окръжен съд постанови доживотни присъди за убийците на 21-годишната Женя Тодорова.
Петър Ангелов получи доживотна присъда за умишлено убийство на Женя Тодорова, извършено по особено жесток начин. Петър трябва да заплати и по 200 000 лева на родителите на убитата Женя или общо 400 000 лева за нанесени неимуществени щети, както и разноските по делото, които са в размер на 16 000 лева.
Съдът постанови първоначално Петър да излежи присъдата си при специален режим. Светла Тодорова бе осъдена за подбудител на убийството, че е давала съвети как да бъде ликвидирана племенницата й. Тя също ще трябва да заплати общо сумата от 400 000 лева за причинени неимуществени щети на семейството на Женя Тодорова.
Двамата могат да обжалват присъдата пред Апелативния съд в 15 дневен срок..." - в „Труд".

„Подбудителката на престъплението - Светлана Тодорова, която е леля на жертвата, и физическият извършител Петър Ангелов се разминаха с най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна. Мотивът на докладчика по мегаделото Трайчо Атанасов е, че Светлана е майка на малки деца, а убиецът Петър е млад. Съдията с особено мнение посочи, че голямата дъщеря на лелята - Даниела, посветена през цялото време в пъклените й намерения, е равнопоставен съучастник и прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу нея.
"Ще обжалваме присъдата. Тя не е справедлива. За главната инициаторка Светла искаме доживотен затвор без право на замяна", казаха родителите на убитата Женя. "Светла имала деца, а аз как да видя моето дете", изхлипа на финалана процеса бащата Венцислав Тодоров..." - в. „Стандарт".

Отношенията на страната ни с партньорите от ЕС отново са на страниците на  всекидневниците. Този път - във връзка с достъпа до британския пазар nа труда и „спестената" резолюция за законността в България.

„В отговор на започналата кампания във Великобритания срещу работниците имигранти от България и Румъния зам.-посланикът на островната държава у нас Катрин Барбър обяви, че след 1 януари 2014 г. българите свободно ще могат да търсят препитание на Албиона.
"Британският пазар на труда след 1 януари 2014 г. ще бъде напълно отворен за всички граждани на ЕС и няма да има разлика между един българин или един французин например. Това е позицията на правителството, всичко друго е спекулация", заяви тя пред Би Ти Ви. И посочи, че премиерът Дейвид Камерън и вътрешният министър Тереза Мей никога не са споменавали, че се предвижда удължаване на ограниченията за българи и румънци и през следващата година.
Основната грижа на британските политици според Барбър е да защитят социалната система на страната от организирана злоупотреба на имигрантите. "Искаме да привлечем тези хора, които искат да работят, а не да живеят на помощи. Но при всички случаи ще има еднакви права за всички", увери дипломатът. По повод скандалното изявление на британския евродепутат Найджъл Фараж, че ако е българин, веднага би си стегнал багажа за чужбина, Барбър изтъкна, че той не е в правителството и думите му не бива да се приемат като официална позиция. Посланикът на България в Лондон Константин Димитров също омаловажи черната кампания срещу страната с обяснението, че това е "пропаганда само в някои медии и в центъра на предизборни речи на някои политици, които не са в управлението".-  в. „Сега".

„Страсбург без резолюция заради изборите у нас.
Изявления за това как се спазват върховенството на закона и свободите у нас ще направят Европейската комисия и ирландското председателство идната сряда в Европейския парламент в Страсбург.
Партиите са се разбрали да не гласуват резолюция, за да не се приеме тя като опит за влияние на предстоящите това лято у нас парламентарни избори.
Формалният повод за дебата е опитът за покушение срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС.  
"ЕНП подкрепя този дебат. Ние осъдихме нападението над българския политик (Доган - б.а.), каза говорителят на групата Педро Лопес де Пабло. - Споразумяхме се в края на дебата да няма резолюция. Защо? Защото българските избори идват през лятото."
Преди седмица парламентарният лидер на ЕНП Жозеф Дол остро се противопостави на предложението на либералите, защото според него то било опит да се политизира криминален случай. Той посочи, че ако все пак колегите му решат в полза на дебата, ЕНП ще защитава правителството на Бойко Борисов.
"Консерваторите и радикалите посочиха, че осъждат нападението над Доган, но ще чакат първо Комисията да се произнесе, дали с него са нарушени европейски норми и принципи", каза техният говорител Джеймс Холтъм.
"За Зелените опитът за убийство беше тревожен сигнал. И заедно с другите групи открихме, че това е само върхът на айсберга", каза говорителят им Хелмут Вайкслер. И добави: "Искаме да погледнем по-отблизо и медийните монополи, и цялата система на подозирана корупция в България, политическия клиентелизъм, непотизъм."
"Отначало (дискусията) беше провокирана от загрижеността заради нападението над лидера на ДПС през януари, но когато обсъждаме свободата в България, можем да си представим, че въпросът за медиите също ще възникне", коментира и Нийл Корлет, говорител на либералите, които са инициатори на дебата. И добави: "Заедно с другите безпокойства, искаме да се фокусираме върху нарастващия монопол в медиите." Главната причина за това в цяла Европа била в "икономическата криза, която ги поставя в трудни за оцеляване условия." - в. „Труд".