Днес размишляваме за референдума

Днешната събота е ден за размисъл преди утрешния първи в новата ни история национален референдум.

Днес размишляваме за референдума
Първото национално допитване в най-новата ни история е на тема „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала“.

Агитацията под каквото и да е форма днес е забранена, а в изборния ден навсякъде не се позволява и продажбата на алкохол.

Забраняват се също поставянето на агитационни материали в изборните помещения, както и на разстояния под 50 м от входа на сгради за гласуване.

В избирателните списъци има 6 949 120 души.

Гласоподавателите могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване по няколко начина. През интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/, чрез SMS на номер 18429 за трите мобилни оператора (цената на SMS e 25 стотинки без ДДС) с посочен ЕГН, както и чрез стационарен или мобилен телефон - Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Избирателните списъци са публикувани и на интернет страниците на общините и всеки избирател може да прави справки в тях.

Гласуването става с изборна бюлетина, като гласоподавателят трябва да зачеркне със знака „Х“

със синя химикалка своя избор – „Да“ или „Не“. Други символи се забраняват и правят бюлетината невалидна.

За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха над 4,3 млн. души. Ако в референдума се включат над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, според закона, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на Народното събрание и се разглежда от избраниците.