Продажба на апартамент при съсобственост

Искам да продам апартаментa си, но брат ми има 1/3, а не иска да подписва, но и не иска да изплатя неговата част в пари. Какво трябва да направя без неговия подпис?

На първо място бихте могли да инициирате делба на съсобствения имот. Ако той е реално поделяем, то тогава Вие ще получите в индивидуална собственост полагащата Ви се част от апартамента и с нея ще може да се разпореждате свободно.

Ако имотът е неподеляем, то тогава ще да бъде изнесен на публична продан и получената от проданта сума ще бъде поделена между съсобствениците според притежаваните дялове от имота.

В процедурата по делбата на имота, имате и възможност да закупите дела на Вашия брат.

На следващо място, освен по пътя на делбата, бихте могли да се разпоредите със своята част от апартамента и без съгласието на Вашия брат. За целта е нужно първо да предложите на брат Ви да закупи Вашата част от имота при същите условия, при които третото лице би ги закупило и ако брат Ви откаже, то тогава може свободно да се разпоредите с Вашата част от апартамента. При тази хипотеза, трябва да представите пред нотариуса писмени доказателства, че сте предложили на другия съсобственик да закупи частта Ви от имота при същите условия и да декларирате писмено, че той е отказал.
 
С уважение: мл. адв. Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич


www.kantora.bg