Храни срещу високото кръвно

Световната медицина усилено търси средства срещу различните заболявания. Медиците се стремят да избавят човечеството от бързо разпространяващите се болести, които водят до общо влошаване на здравето и летален край. Сред тях се нарежда и хипертонията, която през последните години значително се “подмлади”.

Храни срещу високото кръвно
Все по-често жертви на хипертонията стават хора на 20-30 години. Кардиолозите наричат болестта “бомба със забавено действие”, а усилията на много медици и изследователи са насочени към откриване на различни начини за борба с нея.

Норвежките учени от Научния рибарски колеж смятат, че морските продукти и на първо място скаридите са мощно оръжие в борбата с това заболяване. В т.нар. морски дарове и особено в главите на скаридите се съдържа голямо количество фосфор, йод, желязо и калций, които повишават имунитета на организма, а в тяхната обвивка е открито голяма количество хитин, който предотвратява запушването на съдовете. Скаридите съдържат и много протеин, който е способен да намали артериалното налягане, заявяват учените, цитирани от Би Би Си, след провеждането на своите изследвания.

В борбата с хипертонията помагат също плодовете и зеленчуците, особено патладжанът, който е богат на калий, както и грейпфрутът, който също съдържа голямо количество калий и целулоза. Не трябва да се забравя и основният източник на калций – млякото, което предпазва също така и от инсулт и остеопороза. А мангото е богато на калий, каротин (витамин А) и целулоза.

За профилактика на хипертонията учените препоръчват да се консумира по-често зелен грах, печени или варени картофи и сливи.