Преглед на печата

МВР с дарения за 5,3 млн. лева; Хотелска манджа натръшка 38 деца; Експерти: Променете конституцията, за да не се стигне до избори през август

Преглед на печата

24 часа

Предложение слага 10% данък върху всички депозити и сметки


С данък върху лихвите да се облагат всички сметки в банка - в т.ч. разплащателни, срочни, безсрочни и детски влогове. Това следва от писмено предложение, внесено до бюджетната комисия, с което "24 часа" разполага.

Текстът е данък да има за лихви по "депозитни сметки в банки". Дефиницията за тях гласи: "банкови сметки за съхранение на пари, платими на определена дата (падеж) или при други, предварително договорени условия".

Експерти вчера бяха категорични, че ако това определение остане, то означава, че от данък няма да има освободени сметки и влогове. Причината е, че всички отговарят на дефиницията.

"Има разплащателни сметки, по които се получават пенсии или заплати, които се олихвяват, има безсрочни влогове с по няколко падежа, няма нито една сметка без предварително договорени условия. Това вече бе дискутирано с банкерите", каза човек от работната група на министерството на финансите.

24 часа

Експерти: Променете конституцията, за да не се стигне до избори през август


Промяна в конституцията поискаха математикът Михаил Константинов и социологът Юлий Павлов на първата конференция на Българска асоциация по изборни системи - БАИС.

По думите на Константинов през първата половина на 1991 г. България избира пропорционалната избирателна система, която определя развитието на българската държава и до днес. С въвеждането й нямало начин да се прави политика у нас извън партиите. Според математика много грешки са заложени в конституцията от 1992 г., където „изборите са уредени лошо". Един от дефектите е допускането на 50-месечен цикъл в мандата на парламента, докато в други държави той е 48 месеца. Това предизвиква дрейф в датите за редовни парламентарни избори. По думите на Константинов по тази логика следващите парламентарни избори може да проведем през август.

„Тогава гласовете на други хора ще определят съдбата ни", каза математикът. „На онези, които не ходят на море", уточни глас от залата.

„Германия например има 48-месечен цикъл на парламентарния мандат, като всеки вот се провежда през октомври и ние с г-н Павлов от 12 години се опитваме да убедим парламентаристите да уредим този въпрос.", коментира математикът.

Труд

Общини хитруват с такси

Общини събират незаконни такси от фирмите. Освен атакуваната от години от бизнеса такса смет проверка на "Труд" показа, че в Радомир и Самоков все още искат пари за издаване на разрешителни за търговия с цигари. От почти две години документи за това могат да дават само шефовете на митниците по места. Община Своге пък иска между 50 и 150 лв., за да впише местните търговци в информационния си регистър. Обратно на обещанието, че таксите, които държавата събира, ще намалеят от 2013 г., голяма част от тях ще нарасне, показа проверка на "Труд".

Труд

МВР с дарения за 5,3 млн. лева

МВР отчете дарения за 5 310 879 лв., които държавни фирми и общини са им дали за деветмесечието на годината.

През 2011 г. МВР обяви, че е получило общо 12 млн. лева като дарения. Като цяло парите, които идват във ведомството от държавните фирми и кметства, вървят на едно ниво - по около 6 млн. лв. годишно. М.г. обаче до 1 септември действаше правилото дарения да се получават и от частни лица и фирми. По традиция полицията приема като дар всякакви неща - от пари до кафемашини, обувки, книги и др. Най-голям дарител остава фирмата на самото ведомство - "БМВ".

Стандарт

Божи гроб под ключ

Църквата на Божи гроб може да затвори врати, гръмнаха световните медии. Светият храм е натрупал сметки за вода в размер на 9 милиона шекела (2,3 млн. долара), алармира Джерузалем пост. Частната водна компания "Хагихон" е запорирала авоарите на гръцката патриаршия, която управлява най-голямата забележителност в Ерусалим. Духовниците отказват да погасят дълга. Те твърдят, че през вековете църквата никога не е плащала водата - нито на кръстоносците, нито на арабите, нито по времето на Османската империя. През 1969 г. след Шестдневната война тогавашният кмет на Ерусалим потвърдил това правило. Години по-късно обаче водоснабдяването минава в ръцете на частната фирма. Поради непознаване на историята, собствениците завеждат съдебен иск срещу патриаршията. В процеса на делото отците с ужас разбират, че не разполагат с документ, който да ги освобождава от плащането на вода. Архиепископ Аристархос вече се е жалвал на президента Шимон Перес, но се надява най-вече на Бог и на щедри хора.

Стандарт

Доган към своите: Стратегии срещу неволята

Спешни стратегии срещу неволята на кризата. Това поиска от своите лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той обясни заръката си на областната отчетно-изборна конференция на ДПС в Бургас, която продължи повече от 7 часа вчера. Доган е прогнозирал, че държавата няма да успее скоро да излезе от тежкото финансово състояние. Затова лидерът на ДПС е поставил ясна задача към местните власти край морето - да започнат да работят незабавно по разработване на индивидуални стратегии за социално-икономическо развитие по общините. Те трябва да привличат инвестиции, да стимулират бизнеса, да развиват региона и да разкриват нови работни места. Според него е необходима изцяло нова визия, която да създаде механизъм, чрез който кметовете и общинските съвети да работят по нов принцип. Целта е да се създадат условия младите хора да останат в регионите, а не да търсят реализация основно в администрацията.


 

Монитор

Хотелска манджа натръшка 38 деца

Хотелска манджа натрови 38 деца по време на зелено училище в Банско. Второкласниците със симптоми на хранително натравяне са настанени в болницата в Разлог в петък вечерта. Децата са приети в отделението по хирургия с разстройство, повръщания и общо неразположение, съобщи управителят на болницата д-р Божидар Велев. Включени са на системи и на всички са им направени изследвания. Резултатите от изследванията ще бъдат готови в понеделник. Те са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-о СОУ в столицата, които са били на „зелено училище" в хотел „Бъндерица" в Банско. Групата отседнала в хотела в четвъртък. В петък за обяд децата яли леща и руло "Стефани", а за вечеря - печени пилешки бутчета с ориз за гарнитура.