Против настинката – най-важна е личната хигиена

По-добре мийте ръцете си редовно, отколкото да пиете витамини, съветват лекари.

Против настинката – най-важна е личната хигиена
Личната хигиена по-ефективно от витамините защитава организма от сезонните простудни и инфекциозни заболявания. Въздействието на витамин С, както и на повечето хранителни добавки, в това отношение е силно преувеличено, смятат специалисти от немския Институт по обезпечаване на качеството и ефективността на медицинската помощ (IQWiG).
 
“Когато дните стават по-къси, а температурата навън се понижава и наближава сезона на грипа, много хора започват да пият витамини, за да намалят риска от настиване. Такава профилактика обаче е с доста съмнителна полза, защото високите, несъобразени с личните особености дози от витамини, могат да са дори вредни, а ползата от антиоксидантите е надценена в повечето публикации в популярните издания”, смятат немските лекари, цитирани от АМИ-ТАСС.
 
Според тях повишената употреба на витамини не са панацея срещу респираторните инфекции, независимо дали става дума за грип, настинка или болки в гърлото. Те съветват вместо това да се обръща повече внимание на добрата лична хигиена – ръцете да се мият редовно по възможност с топла вода и сапун, както и да се избягват ненужните контакти с други хора в работата и навън: “Това е най-ефективната и действително действаща профилактика срещу заразните заболявания”.