Откриха близнак на Млечния път

Край на мита за уникалността на нашата галактика

Откриха близнак на Млечния път
Международен екип от астрономи откри галактика близнак на Млечния път. Признакът за това са два „спътника”, подобни на нашите Голям и Малък Магеланов облак - двойка неправилни галактики джуджета, част от Местната група галактики, към която принадлежи Млечният път.

До неотдавна науката не познаваше спирални галактики с два компаньона от типа на Магелановите облаци, пише sciencemag.com. Проектът GAMA (Galaxy and Mass Assembly) установява, че 0,4% от спиралните галактики с размер от половината до два пъти този на Млечния път имат два „спътника" с размери поне колкото Малкия Магеланов облак.

От всички тези обекти учените са отделили два, които най-точно повтарят структурата на Млечния път и Магелановите облаци. Обектът GAMA202627, разположен в съзвездието Хидра, представлява близнак на нашата галактика и има за съседи две галактики-спътници. Това лишава Млечния път от привилегията да се счита за уникална, единствена по рода си галактика.

При моделиране на жизнения цикъл на галактиките-спътници учените са установили, че продължителността на живота им е крайно малка в космически измерения - не повече от няколко милиарда години.

Изследователите планират да продължат търсенето на звездни купове, подобни на Млечния път. Изучаването на спирални галактики с близки съседи, каквито са Магелановите облаци, ще позволи на учените да си изградят представа за жизнения цикъл на тези обекти, начините за тяхното възникване и принципите на взаимодействие със „спътниците”.