Цяла година караме с пуснати фарове през деня

Водещите всекидневници в страната продължават да следят атентата край Бургас и днес поднасят подробности за предполагаемия извършител

Цяла година караме с пуснати фарове през деня

24 часа

Атентаторът - мургав, с къса коса, говорел английски, носел много пари

Атентаторът на летище "Сарафово" говорел английски с арабски акцент. Бил мургав с тъмна коса, приличал на арабин.

Това разказа собственичката на туристическа агенция в Поморие, откъдето той се опитал да наеме кола, пред БНТ.

Преди 6 дни предполагаемият терорист дошъл за първи път в туристическата агенция в града. Искал спешно да наеме автомобил, първоначално за 4 дни. Носел много пари в банкноти по 500 евро. Собствениците обаче му казали, че не могат да реагират веднага и му предложили да дойде на другия ден.


Прокуратурата: Кметът на Димитровград като Калинка - няма диплома

Районната прокуратура в Димитровград установи след проверка, че кметът на общината Иво Димов няма издадена диплома за висше образование. Това се посочва в съобщение в сайта на окръжната прокуратура в Хасково.

За казуса с фалшивата диплома на бившия депутат се заговори след разследване на вестник "168 часа".

Иво Димов, който преди да бъде избран за кмет на Димитровград, беше депутат и член на комисията по образование, се представя за висшист и размахва диплома, за която може да се направи основателно предположение, че е фалшификат.

Иво Димов твърди, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет, завършил с успех "Много добър 5".

 

Труд

Цяла година караме с пуснати фарове през деня

През цялата година моторните превозни средства ще се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега - през зимата. Тези промени бяха приети в Закона за движението по пътищата от парламента. „За" този текст гласуваха 80 народни представители, „против" - 12, „въздържал се" - 17.

Преди гласуването, депутатът от Синята коалиция Иван Иванов, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов. Според зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. „Аз съм напълно „за" този текст", добави Анастасов. Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.


Финландска връзка в атентата

Финландия и държава от американския континент бяха включени вчера в разследването на атентата на летище Сарафово, научи "Труд". При терористичния акт загинаха 7 души - петима израелци, един българин и терористът самоубиец.

Двете държави са получили задачи във връзка с установяването на самоличността на камикадзето. Според непотвърдена от полицията информация една от версиите е, че по произход той е от смесен брак между финландка и арабин.

Най-вероятно нашите разследващи са възложили на спецслужбите в двете държави да издирят родителите, да ги разпитат и вземат генетичен материал за ДНК анализ. Така профилът, изведен вече от останките на атентатора, ще бъде сравнен с този на майката и бащата.

"Достатъчна е ДНК дори и от единия родител, за да бъде установена самоличността с точност до 99,9%", казаха експерти.

 

Стандарт

500 бона за свободата на Донев

500 000 лв. поискаха прокурори за свободата на Огнян Донев. Те повдигнаха обвинение за данъчни престъпления срещу него вчера. Наложиха му рекордна парична гаранция - половин милион. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Досега такава гаранция бе поискана само за друг бизнесмен - шефа на "Литекс" Гриша Ганчев. Но след обжалване съдът я намали на 300 000 лв.

На Балканите единствено Сретен Йосич е плащал за свободата си гаранция от 300 000 евро.

Арнаудова не съобщи детайли за данъчните престъпления, за които Донев ще отговаря пред Темида. Според източници от обвинението обаче фармацевтичният бос се разследва за 67 млн. лв. укрити данъци. Прокуратурата работи по два сигнала - за т.нар. "блокови" сделки през 2006 г., чрез които "Елфарма" е прехвърлила на свързани фирми над 80 на сто от акциите на "Софарма" на номинални цени, които са доста под пазарните. Така държавата е ощетена от данъчни приходи за над 60 млн. лв.

 

Търсят хазяйката на атентатор

5000 часа записи от камерите по пътя от Сарафово до Равда и обратно. Това ровят полицаите в почивните дни. Така те ще се опитат да възстановят последните поне четири дни от престоя в страната ни на камикадзето, което се взриви на летище "Сарафово" в сряда. Камерите, чиито записи вече са иззети, са освен от видеонаблюдението на Пътна полиция, от хотели, банки, бензиностанции и други институции.

Освен това униформените могат да прегледат и любителски записи, ако гражданите им ги предоставят. Междувременно стана ясно, че цивилни полицаи са обикаляли с импровизиран фоторобот из хотели по крайбрежната ивица, за да питат хората дали са виждали този човек. Предполага се, че става дума или за помощник на атентатора, или за човек, свързан с него.

Самоличността на терориста камикадзе все още не е установена, но полицията вече има няколко версии, по които работи усилено. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов и на окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова.

 

Монитор

Караме с включени фарове цяла година

Шофьорите ще са длъжни вече да карат автомобилите си с включени фарове целогодишно и през деня. Това окончателно решение взеха вчера депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за движение по пътищата. В момента такова изискване има само за зимните месеци - от ноември до март, и в тъмната част на денонощието. Очаква се новите правила да влязат в сила от август, когато ще отнасяме по 20 лв. глоба за невключени светлини.

Основният мотив за изменението беше, че по този начин  ще спадне броят на жертвите от войната по пътищата. Теодора Георгиева от ГЕРБ извади статистика, според която произшествията на пътя намаляват с 10-11% при шофиране с включени светлини.

 

Колан на кръста взривил туристите

Атентаторът, който уби шестима души и рани над 30 на летище Сарафово в Бургас, е бил снабден с две бомби. Едната е била на кръста му, а другата в раницата. Това обяснява двата последователни взрива през няколко секунди, обясниха вчера разследващи пред „Монитор". Първоначалните данни сочат, че първо е гръмнал коланът, като устройството е активирано от разстояние. Поради тази причина през вчерашния ден служители от службите за сигурност оглеждаха периферни камери около самото летище в търсене на втори заподозрян, но без резултат.

Дългокосият мъж, чиято снимка беше разпространена от МВР като предполагаем извършител, се е опитал да наеме кола под наем ден преди атентата от фирма в Поморие.


Огнян Донев с обвинение за данъчно престъпление

Скандалният фармацевтичен бос Огнян Донев се сдоби с обвинение за данъчно престъпление. То му бе повдигнато вчера от Софийската градска прокуратура (СГП), потвърди говорителката є Румяна Арнаудова.

Обвинението е второ поред за авера на Пъпката в рамките на малко повече от месец.

През юни съиздателите на „24 часа" и „Труд" Донев и Любомир Павлов бяха подведени под отговорност за пране на пари, а Пъпката - и за документна измама и използване на подправени документи.

Новото обвинение на Донев най-вероятно е по разследването в СГП, стартирано по сигнала на един от австрийските съдружници в пресгрупата, издаваща „24 часа" и „Труд" ­ Христо Грозев. Той сезира миналата година парламента и прокуратурата, че Донев и Павлов са направили сложна схема за пране на пари и укриване на данъци чрез свързани фирми и офшорки.

 

Сега

Фаровете стават задължителни по всяко време и сезон

България става поредната европейска държава, която въвежда задължително карането на фарове през цялата година. Вчера депутатите гласуваха текста в Закона за движение по пътищата (ЗДП), предложен от ГЕРБ, след ожесточени спорове. Изискването влиза в сила след публикуването му в "Държавен вестник".

Досега шофирането на светлини важеше само за зимния период от 1 ноември до 1 март, за останалата част от годината бе препоръчително. Аргументът на управляващите за промяната е, че така автомобилите стават по-видими и се осигурява по-голяма безопасност на движението. Депутатите от ГЕРБ се позоваха и на европейска директива от 2008 г., която изисква всички коли да се произвеждат с фарове, които се включват автоматично заедно с двигателя.

 

Дума

Ще има референдум за АЕЦ "Белене"

В България ще има национален референдум след 23 години демокрация - референдум от и за гражданите, защото каузата АЕЦ "Белене" е национална, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Над 630 000 са събраните до момента подписи. Само социалистите са събрали над 570 000, а партиите от Коалиция за България предадоха близо 60 000. Партньорите ни активно се включиха в процеса на събиране на подписи наред с БСП и неправителствените организации, посочи Станишев на среща в парламента. На нея лидерите на партиите от Коалиция за България предадоха събраните от структурите им подписи за допитване по бъдещето на ядрената енергетика в България и АЕЦ "Белене".