Гробищният парк отесня, крематориум е сред алтернативите

"Вечният дом" е разположен на терен от 265 дка. Ежегодно в него се погребват средно 1100 души, като незаетата площ към момента е около 12 дка.

Гробищният парк отесня, крематориум е сред алтернативите

„Изправени сме пред необходимостта да търсим нови терени за разширение на гробищния парк, както и намирането на алтернативни подходи, като например изграждането и на крематориум.”, се казва в докладна записка на секретаря на общината Румен Русев, която се внася на сесията на местния парламент следващия вторник.


 

Ежегодно се заделят немалко средства за благоустрояване на нови площи за погребване. Същевременно процедурите по узаконяване на нови терени изискват дълъг период от време за съгласувателни действия /повече от 1 година/.


По нареждане на кмета е направено преброяване на всички могили, което установило, че 8 348 гробни места са с изтекъл срок за ползване, като 1 061 от тях са запустели, изоставени и без трайни надгробни знаци.


Съгласно чл. 120 от Закона за местните данъци и такси за ползване на гробни места над 8 години, се заплащат еднократни такси, чийто размер зависи от срока и начина по който ще се ползват. След изтичането на този срок и в случаите, когато не е заплатена дължимата такса, директорът на общинското предприятие „Обреден дом” следва да предприеме действия по освобождаването на тези гробни места и предоставянето им за извършването на нови погребения. Предприятието има готовност да постави останките на погребаните в общи костници.


„Всички съзнаваме трудността на проблема, който е отлаган през годините. Затова предлагаме да направим широка медийна кампания, чрез която гражданите да бъдат запознати с тези проблеми и да вземат своето решение в определен период от време.”, се казва още в докладната.