Студент на Кулинарна академия HRC представя България на Международен кулинарен шампионат в Испания

Владимир Михайлов е сред 14-те участника, селектирани при предварителния кръг на състезанието между над 100 кандидати от различни краища на света
Студентът Владимир Михайлов се обучава вече трети семестър в единствената на Балканския полуостров кулинарна академия, подготвяща кадри за световната кулинарна индустрия, след средно образование. От 6-ти до 11-ти Ноември той ще представи своето училище и България на Годишния Международен Студентски Тапас Шампионат (Annual International Student Tapas Competition), който за втора поредна година се провежда във Валядолид в северната част на Испания.
Целта на Годишния Международен Студентски Тапас Шампионат е да представи кулинарния талант на участниците на индивидуален принцип и е отворен за всички международни училища в сферата на кулинарните изкуства по света. Владимир е сред 14-те участника, достигнали до финала на шампионата в конкуренция с над 100 участници от различни точки на света. Кулинарна академия HRC към Висше училище Международен колеж е и единственото кулинарно училище, представено на състезанието от цяла Източна Европа.

„Предизвикателството за участниците е голямо, напрежението също, защото на този тип състезание участниците не само демонстрират своя кулинарен талант, но го правят на живо пред огромна аудитория от професионалисти, което в професията на шеф-готвач има огромно значение. Да бъдеш признат и предпочетен от световноизвестни имена в сферата на кулинарните изкуства е крачка към кариера във висококласни ресторанти в Европа и света” казва шеф Кзищоф Жишк, шеф-инструктор в Кулинарна академия HRC, България. Всеки студент-участник пътува заедно със своя шеф-инструктор, чиято роля е да координира и напътства студента по време на представянето му.
Самото предизвикателство за участниците включва два етапа. По време на първия – предварителен етап – Владимир е трябвало да приготви уникален тапас, представящ българската кулинарна култура в съчетание с испанската традиция и заедно с това да подготви есе, описващо рецептата и вдъхновението за нея, както и професионалните си цели. Вторият, финален етап в Испания включва подготвяне на 13 порции от уникалните Тапас в рамките на 15 минути на живо пред аудитория от професионалисти. Цялостното представяне ще бъде излъчвано на живо по Интернет.
Международното жури ще оценява участниците според използваните кулинарни технники, представяне, декорация, оригиналност, използвани продукти – местни и испански, стойност и цялостна концепция.