Преглед на печата

Водещите заглавия в националната преса за днес, 24 март:

Преглед на печата

в. „ПРЕСА”

“Болниците без кръв до 10 дни”

Запасите от кръв и плазма в болниците са на привършване, резервът ще стигне за 10 дни, алармира пред „Преса" шефът на кръвния център доц. Андрей Андреев.

в. „ТРУД”

“700% лихва по бързи кредити!”

700% оскъпяване на кредит! Огромната лихва е по т.нар. бързи заеми до 400 лв. и е един от най-фрапиращите случаи, разглеждани от Комисията за защита на потребителите.
 

в. „СТАНДАРТ”

„Камата стана Боримечка”

Христо Стоичков вече не е Кама, а Боримечка. Майтапите с Ицо тръгнаха след жалба на рефера Богомил Маринов в МВР, че треньорът на "Литекс" го заплашвал по телефона.

в. “КАПИТАЛ”

“В капана на прибързаното уволнение”

Ако по върховете на ГЕРБ се чудят кой е виновен за негативите, които събират около уволнението на Трайчо Трайков, трябва да се погледнат в огледалото.

В. „ДУМА”

Синдик: Надига се лавина от фалити

Ефектът щял да доведе до сериозни икономически сътресения в края на годината

През последните месеци се надига лавина от търговски фалити, ефектът от която ще доведе до сериозни икономически сътресения в края на годината. Това заяви пред телевизия “България он Ер” синдикът Галя Кольовска. В момента аз и колегите ми сме свръхнатоварени с работа по дела за несъстоятелност и вече се налага да отказваме ангажименти, обясни експертът.

Сергей Станишев: ГЕРБ СЕ СТРЕМИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПАРТИЯ-ДЪРЖАВА

ГЕРБ се стреми да се превърне в партия-държава и това се наблюдава много ясно, коментира вчера председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той бе гост на кръгла маса за политическото лидерство в Европа, организирана от Младежкото обединение в БСП, Института за теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов” и редакциите на в. “Земя” и на в. “Русия днес”.

В. „24 ЧАСА”

Пестим ударно по 10 млн. лв. всеки ден

Държим в банки 31,36 млрд. лева

По около 10 млн. лв. на ден спестява българинът в последните 6 месеца. Това показват изчисленията на „24 часа" по данните на БНБ, публикувани вчера.

Средно на всеки 30 дни в банка се слагат по 300 млн. лв. От септември 2011 г. до края на февруари 2012 г. депозитите на домакинствата са се увеличили с общо около 1,9 млрд. лв. Така те са нараснали от 29,46 на 31,36 млрд. лв.

Депутатите казват през май как ще паднат цените


 

Един месец си даде парламентът, за да предложи мерки за понижаване на цените на лекарствата. Това е срокът за действие на временната анкетна комисия от 13 депутати, която бе избрана вчера. Великденската ваканция обаче отлага обявяването на законодателните решения за месец май.

В. „МОНИТОР”

Учени чакат вълни убийци в Черно море

Последното десетилетие най-горещо

Възможно е в бъдеще по-често да има големи вълни по Българското Черноморие. Това прогнозира вчера експерт по морска метеорология и морски прогнози в НИМХ към БАН Васко Гълъбов и посочи, че такива големи вълни е имало и преди две години. Трябва да се преразгледа твърдението, че шестметрова вълна като февруарската се случва веднъж на 10 години, обясни пред “Дарик” Гълъбов.

Смъкват цената на газа със задна дата

Ако Русия склони да намали тарифата

Парното нагоре с по-малко от 1 юли

Цената на природния газ у нас ще бъде намалена със задна дата, ако България успее да договори с „Газпром” намаляване на тарифата на руското гориво. В парно тарифата това намаление най-вероятно ще бъде отразено от 1 юли. Възможността газът да поевтинее със задна дата съобщи вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов.

В. СЕГА

„Тричленки ще решават кои роми имат право на лична карта”

ГЕРБ внесе промени в закона за гражданска регистрация, които отменят част от спорните текстове

„Румъния вече плаши да вкара териториалния спор в съда”

Бъдещо проучване за газови находища в Черно море стреснало северните ни съседи

Румъния е готова да постави пред международен съд въпроса за спорната зона с България в континенталния шелф на Черно море. Това обяви държавният секретар на румънското външно министерство Богдан Ауреску вчера. Висшият дипломат заявява, че желанието на Букурещ е да разреши спора чрез преговори. Но ако това не стане, двете държави ще трябва да се обърнат към трета страна, смята Ауреску. Според него това може да бъде Международният съд в Хага, арбитражен съд или Международният съд за морско право в Хамбург.

В. ТЕЛЕГРАФ

„ГОСПОЖАТА НИ ПУСКА ПОРНО В ЧАС”

"Топят ме заради невърнат заем", твърди педагожката по информатика

„ТРАЙКОВ МИНИРАЛ ИКОНОМИКАТА”

Работил срещу кабинета, сложил капани в „Южен поток" и „Белене"

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков е минирал работата на наследника си Делян Добрев.