Преглед на печата

Водещите заглавия в националната преса за днес, 23 март:

Преглед на печата

в. „ДУМА”

Адвокат Незрет Бабучев: Може да ни вземат жилището за неплатено парно



Капаните са заложени с приетите нови текстове в законите за енергетиката и за управление на етажната собственост

Таксиджиите заплашват с масови протести


Шофьори от София и Пловдив поискаха оставката на зам. транспортния министър Камен Кичев

в. „ПРЕСА”

ВСС с нов скандален избор на съдия

Петя Крънчева стана зам.-шеф на столичния съд

Петя Крънчева е новият зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) и ще оглави наказателното му отделение, където се гледат все знакови дела

Сблъсък в ГЕРБ за външния дълг

Симеон Дянков праща финансова ревизия на съпартиеца си Стоян Мавродиев

Истински сблъсък, почти война, се заформя сред съпартийци в ГЕРБ по проблема как да платим външния си дълг.

В. „РЕПУБЛИКА”

ЧАСТНИТЕ ДОКТОРИ ПРИБИРАТ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ

Шефове на лечебни заведения на срещи в НЗОК, искат обяснение

Здравната каса рязко намали бюджетите за големите болници

ЗАЕКА НЕ БИЛ ШИЗОФРЕНИК

След 12 експертизи, потвърждаващи, че е луд

Обвиненият за убийството на Мирослава Марио е вменяем, отсякоха експерти.

Обвиненият за убийството на 17-годишната Мирослава от Перник Марио Любенов - Заека, е вменяем, установи психиатричната експертиза, направена от специалисти в столичната клиника "Св. Наум".

В. „19 МИНУТИ”

Дама взела $200 бона, осигурила му ръкуване с Буш

По времето на Гоце платихме над $1 млн. за щатски лобисти

Държавната фирма Техноекспортстрой цакала за енергосрещи на Първанов във Вашингтон

Дянков: Скоро казваме “не” за Белене

Ден след като от руската държавна корпорация Росатом поставиха твърдо въпроса дали България има намерение да продължи строителството на АЕЦ Белене, стана ясно, че се готвим да отговорим с „не“.

В. „24 ЧАСА”

Информатиката в СУ - с най-високи заплати

Шампионите в рейтинга на университетите за 2012-а

Завършилите след 2007 г. имат 1641 лв. среден доход на месец.

Откриват спешни кабинети в 28 поликлиники

Фандъкова се среща със здравния министър.

Столичната община има готовност да предостави помещения в 28 поликлиники на „Спешна помощ". Така във всеки квартал ще има екип, който да оказва неотложна помощ на болните.

в. „СТАНДАРТ”

„Дянков търси работа на Трайчо”

Приятел в нужда се познава. Вицепремиерът Симеон Дянков се втурна да търси държавна работа на Трайчо Трайков само ден след като сдаде министерския пост. Преди това финансист номер 1 засипа с похвали уволнения от премиера шеф на икономиката и енергетиката.

„Взимат ни дома за чужд борч”

"Топлофикация" може да ни вземе дома, ако някой от съседите не плаща сметката си за парно. "В два закона има заложен капан", алармира пред Дартс нюз адвокат Незрет Бабучев, който има десетки спечелени дела срещу столичното парно. Конфискуване на целия блок заради борч на един от обитателите е възможно според промените в законите за енергетиката и за етажната собственост.

в. „ТРУД”

„Пада таксата за придружител в болниците”

Министърката на здравеопазването Десислава Атанасова ще премахне таксата за придружител в държавните болници. Това съобщи тя пред „Труд".

„Едно на нула за публичността”

Публичният дебат по важни теми е стожер на демокрацията. И това не е случайно. Последното доказателство е еволюцията за Сребърния фонд и плащанията по външния дълг: Първоначалният устрем на финансовия министър да използва 70% от парите за подкрепа на пенсионната система се укроти до поносимите 30 на сто. Засега.

в. „НОВИНАР”


„Серийният убиец от Тулуза е мъртъв”

Касапинът от Тулуза, който за по-малко от две седмици уби три деца и четирима възрастни, е мъртъв. След 32-часова обсада и безплодни преговори вчера сутринта спецчасти атакуваха жилището, в което серийният убиец се бе барикадирал.

„С 1571 лв. военните са най-високоплатените висшисти”

Армията се оказва сред най-добрите работодатели. Завършилите "Военно дело" са най-високоплатени, а и безработицата в този сектор е най-ниска - под 1 процент. Това съобщи Георги Стойчев от "Отворено общество" по време на презентацията на новата рейтингова система на висшите училища.

в. „ПОЛИТИКА”

„Хохегер: Не съм се срещал с банкера Цветан Василев”

Никога не съм се срещал и не се познавам с банкера Цветан Василев. Това обяви в писмо до агенция „Фокус" австрийският пиар експерт и лобист Петер Хохегер. Поводът за опровержението му е заблуждаващата публикация във в. „Капитал", че при свое посещение у нас Хохегер се е виждал с председателя на Надзорния съвет на КТБ.

„Ректорите с над 60 дискотеки. Университетите се издържат от кръчмарски бизнес”

Сто деветдесет и една дискотеки, кръчми и барове вдигат шум в Студентски град. Блоковете, в които живеят младите надежди на България, пък са 52. Това показва простатата сметка на вътрешното министерство, което представи данните си на комисията по образование в парламента.

в. „СЕГА”

Враждата Мавродиев - Дянков влезе във фаза "саботаж"

Ексминистър Трайков ще има нов пост, ГОРУБСО - нов концесионер, спираме АЕЦ "Белене", обяви вицепремиерът

Комисията за финансов надзор се постави над закона и по скандален начин саботира работата на Агенцията за държавна финансова инспекция, стана ясно вчера. Вече втори ден ревизорите, които имат нареждане от финансовия министър Симеон Дянков да проверят КФН, не могат да започнат работа заради отказан достъп. Дянков е пратил инспекцията заради сигнали за неприлично високи бонуси, странни връзки и конфликт на интереси на лица в комисията, която лицензира и контролира целия небанков финансов сектор - застрахователни и пенсионни компании, инвестиционни и управляващи дружества, брокери и агенти.

В. „КЛАСА”

Няма да плащаме външен дълг с пари от Сребърния фонд, пускаме еврооблигации

С пари от Фонда за гарантиране на стабилността на пенсионната система, или т.нар. Сребърен фонд, да не се плаща външният дълг на страната. Около това се обединиха социалните партньори на заседание вчера. Те приеха идеята на Министерството на финансите тази година до 30% от парите на фонда да могат да се инвестират в български държавни ценни книжа (ДЦК), като този дял постепенно ще се увеличава всяка година с 10 на сто, докато стигне до 70 на сто през 2016 г.

Европа ще печели по €81 млрд. годишно от данък върху финансови транзакции

Най-големите икономики на Стария континент могат да спестят от вноската си в европейския бюджет с приемането на данък върху финансовите транзакции. Това посочи еврокомисарят, отговарящ за бюджета, Януш Левандовски.

В. „168 ЧАСА”

Майка прибира помощи с 6 уж глухи деца

 

Майка на шест уж глухи деца прибира помощи всеки месец от държавата. Репортер на вестника успя да разговаря с едно от „увредените" й деца, което не би трябвало да чува според решението на врачанската ТЕЛК.

35-годишната Христина Дикова е инструктирала децата си да не разговарят с непознати, но 14-годишната й дъщеря е непосредствена. За дете, което е картотекирано от специалистите на ТЕЛ К с над 50 на сто увреждания, 14-годишното момиче изглежда повече от добре. Говори спокойно, няма признаци на човек, които има проблеми със слуха, не носи очила, не изпитва затруднения с придвижването и демонстрира отлични комуникативни способности.

В писмо дни преди оставката си Трайчо Трайков предупреждава: Цената на тока може да скочи заради договори

Министър Трайчо Трайков дни преди да бъде отстранен праща писмо, в което индиректно предупреждава, че цената на тока може да се повиши заради неизгодни договори с доставчици на електроенергия.

В. „ТЕЛЕГРАФ”

Морги въртят бизнес с магьосници

Санитари масово продават водата, с която мият труповете в моргите, на магьосници за правене на черна магия. Литър от течността струва средно около 10 лева, научи „Телеграф" от ръководството на едно от водещите отделения по патоанатомия у нас. За търговия с „мъртва вода" преди броени месеци чистачка от Съдебна медицина в Стара Загора е била изгонена от работното си място.

Румъния даде заден ЗА МОРЕТО НИ

„Южен поток" в дъното на спора, тръбата ще минава оттам

Ден след като румънският външен министър Кристиан, Дяконеску обяви, че Букурещ иска 17 кв. км от нашата акватория на Черно море, северната ни съседка даде заден.