Опозицията на синята зона на среща с общината

Среща между кметския екип и недоволни от въвеждането на синя зона и еднопосочно движение собственици на магазини по улица “Отец Паисий“, работещи на пазара и граждани се проведе днес в Община Добрич. В срещата взеха участие кметът Детелина Николова, нейните заместници арх. Пламен Ганчев и Надежда Петкова, секретарят на Община Добрич Румен Русев и общински съветници. Кметът Детелина Николова покани в петък участниците в мълчаливия протест срещу синята зона на днешния разговор в общината.

На срещата днес кметът Детелина Николова подчерта, че решението на общината за промени в организацията на движение е взето на база на обществен дебат и е съгласувано с всички институции. Зам. кметът арх. Пламен Ганчев представи какви са били основните проблеми, довели до въвеждането на синя зона и еднопосочно движение по “Отец Паисий“, а именно: силно увеличеният автомобилен поток по улицата, част от който е транзитен; увеличеният риск за пешеходците, увеличеното търсене на възможности за паркиране, предвид достъпа до централна градска част от жителите на областта и туристи; ползването на регламентираните и нерегламентираните паркоместа за трайно паркиране в рамките на целия ден; увеличената замръсеност на атмосферния въздух в района на улица “Отец Паисий“ в следствие на увеличения автомобилен поток. Зам. кметът арх. Пламен Ганчев съобщи, че в общината са постъпили много искания от жители на Добрич за решаване на тези проблеми. За решаването им е въведено еднопосочното движение и синята зона по улица “Отец Паисий“. Генералният план за организация на движението в централна градска част е съгласуван със сектор Пътна полиция към ОД на МВР.


От своя страна и кметския екип се запозна с проблемите на недоволните от промените в движението по “Отец Паисий“.

Темата „Синя зона в Добрич“ ще бъде актуална и през утрешния ден. Казусът продължава в Административен съд – Добрич, където ще се проведе третото заседание по делото, заведено от председателя на БСП – Добрич Владимир Калчев срещу решението на общинския съвет за създаване на синя зона.