Преглед на печата

Водещите заглавия в българската преса за днес, десети март:

Преглед на печата

В. ТЕЛЕГРАФ
„ПЛАЩАМЕ ГЛОБИ И ДАНЪЦИ БЕЗ ТАКСА"
Плащането на данъци и глоби към сържавата ще бъде освободено от банкови такси. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на вчерашния парламентарен контрол. Гражданите ще могат да плащат задълженията си към хазната чрез карта на ПОС терминал и така няма да им се удържат банкови такси. Според Дянков тази система ще се въведе в големите градове до края на месеца.
„ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ В НС НЕДОВОЛНА ОТ КОНСТАНТИНОВ"
Откакто Стефан Константинов е начело на здравното министерство, нещата в сектора не вървят добре и диалогът се е влошил.

В. 24 ЧАСА
„Политик дава 1 000 000 лева за яхта"
Политик е пожелал яхта, която вдига почти 200 км/ч и е показана на изложение във Варна. Той бил готов да брои 1 млн. лв. за нея, разкри Лъчезар Братоев, председател на Българската асоциация на вносителите на яхти.
„"Винария" расте, пазарите се свиват"
Министърът на земеделието Мирослав Найденов отпива пенливо, след като откри "Винария" през 2011 г.

В. ТРУД
„Как да лъжем "синята зона""
Само ден след като Столичният общински съвет прие нови правила и двойно по-високи цени за паркиране, софиянци измислиха как да излъжат "синята зона" и дори разпространяват съветите безплатно в интернет.
„Пицарии и клубове бавят връзката с данъчните"
Пицарии, търговци на едро с дрехи втора употреба и с цветя са сред браншовете, които най-силно изостават в дистанционната връзка с данъчните. До 31 март всеки обект, който приема плащания в брой, трябва да осигури връзка на касовия си апарат с информационната система на Националната агенция за приходите.

в. „ДУМА"
Пурковци на XXI век
Пурко. Така се казваше главният герой от филма на Николай Волев "Господин за един ден". В кулминацията на сюжета бирниците взимат абсолютно всичко от бедния музикант Пурко и го оставят само по бельо. Филмът е от 1983 година, но сякаш съдържа знание за финансово-икономическия терор над съвременните българи.
„Отнеха 6000 жилища за дългове само през 2011 г"
Над 618 000 изпълнителни дела водят в мюммента бирниците
Само през миналата година 6000 души са изгубили домовете си заради дългове, а от началото на т.г. на търг се предлагат още 600 недвижими имота, сочат данни на Асоциацията на частните съдебни изпълнители.

в. „КАПИТАЛ"
„Лютив дим в очите"
ВАС легализира рекламата на цигари. Ставаме свидетели на поредното проявление на алтернативната държавност, която обслужва силните на деня.
„Ти си виновен!"
Д-р Стефан Константинов обвини всички възможни институции, че не си е свършил работата. Никой не разбра и през тази седмица дали наистина цените на лекарствата в България и на кои точно са високи, нито какво реално е възможно да се направи, за да плащат пациентите по-малко.

в. „БАНКЕР"
"„Летище София" полетя към щанда"
След като тотално се провали с първоначалните си намерения за концесии на летищата, транспортното министерство коригира в движение плановете си и направи първата крачка към една от най-големите, но и най-спорни подобни сделки за последните години.
Издължихме се за Бургас-Александруполис


„Всички дължими от българската страна премийни вноски по проекта „Бургас - Александруполис" за периода от 2008 до края на 2011 г., които са общо 6.7 млн. евро, са платени. Вече нищо не дължим по този проект", заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол.

в. „СТАНДАРТ"
„Великден на пачи яйца"
Великден на пачи яйца ни спасява от скъпотията. Бабите от селата край Чепинското дефиле вече удрят джакпота, като предлагат биячи от патици, пуйки и гъски по 50-60 ст. бройката. Като бонус находчивите търговки предлагат и боя за яйца без пари.
„Кока-Кола с нова рецепта"
Кока-кола вече ще се прави по нова рецепта, но ще запази стария си вкус. Така гигантът ще избегне поставянето на етикет за наличието на канцерогенно вещество в карамеления оцветител. В Щатите вече пият новата напитка. Според европейските стандарти обаче оцветителят не е опасен.

в. „СЕГА"
„НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно"
През 2011 г. средната възраст на хората, излезли в пенсия, е била 56 г. и 9 месеца
Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд. Това стана ясно по време на международната конференция "Заетост и доходи".
„Гражданите няма да плащат такси за преводи към бюджета"
Правителството успя да прокара една от идеите си за облекчаване на населението от банкови такси и комисиони. От края на март гражданите ще могат да правят банкови преводи към бюджета, без да плащат такса за това, заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол вчера.