Преглед на печата

Сваля хапчета, маха бонуси; Договаряме с "Газпром" по-ниски цени на газа

Преглед на печата
„Стандарт":

Сваля хапчета, маха бонуси

Бойко Борисов влезе в ролята на Супермен и само за няколко часа удари бонуси и хапчета. Премиерът първо даде ултиматум на първия ешелон във властта да върне до петък всички раздадени премии. Вицето Симеон Дянков дори отвори сметка, в която министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техните заместници да преведат парите. Който не го направи, го чака уволнение, заплаши Бойко. Следобед премиерът се захвана и със скъпите хапчета. До две седмици между 3 и 4 хиляди лекарства ще имат нови, по-ниски цени, обеща Борисов след едночасови преговори между здравното министерство и фармацевтичните компании. "Производителите ще дадат новите си оферти за отстъпки към здравната каса, които ще се съобразят с бедния български гражданин", увери и здравният министър Стефан Константинов.

„Дума":

Договаряме с "Газпром" по-ниски цени на газа

Падат цените на газа, по които доставяме горивото от "Газпром" тази година. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между президента на "Газпром" Алексей Милер, изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Трайков уточни, че новата цена за доставка на синьото гориво ще бъде договорена до два месеца. Милер не направи изявление за медиите, но министър Трайков обясни, че при обсъждането на текущите договори за доставки са се разбрали веднага да започнат преговори с цел да се постигне допълнително коригиране на цената в посока надолу.
По бъдещите договори за доставка потвърдихме позицията си те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 г., при които взаимоотношенията са директно между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" без посредници, каза още Трайков. В ценообразуващата формула да се вземат предвид новите тенденции при изчисляване на цената, което означава да се намали връзката с нефтения пазар, са се разбрали още двете страни.

„Труд":

Близнак с нож в гърба при бой в Студентския град

Пиянска свада в Студентския град отне живота на 19-годишен младеж и прати зад решетките неговия брат близнак, техен приятел и момчето, с което братята делели една стая в общежитие. Всеки един от тримата е заподозрян за убийството на първокурсника в УНСС Марио Данчев от Перник. Открит е ножът, с който Марио е бил прободен в гърба по време на боя. Острието е пронизало сърцето му и той е издъхнал за 1-2 минути. Предстои снемане на биологични следи и отпечатъци. Чак тогава криминалистите ще могат да посочат извършителя на клането.
Миналата есен Марио и брат му Мартин били настанени в стая на 3-тия етаж в блок 23 А на УНСС заедно с колегата им Илко Радев от Добрич. Още в началото момчетата не се харесали. Започнали да се карат за вещите, които използват. На един се паднало по-лошо легло, не се разбирали къде да седи масата и т.н. Обвинявали се взаимно, че си ровят из багажа.

„Новинар":

ВАС отказа да сезира Конституционния съд за казуса с Ангел Марин

Върховният административен съд е отказал да сезира Конституционния съд за казуса с указите за правомощията на вицепрезидента от 2001г. до 2011 година Ангел Марин, съобщава „Правен свят". Мотивите за отказа са, че няма несъответствия между Закона и Конституцията с казуса за отмяна на натурализация на жалбоподателя.
След встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев се разрази спор дали Първанов е трябвало да издаде указ за правомощията на Марин в началото на втория си мандат.
ВАС бе сезиран от Константин Циганов, който иска да се отмени указа на Марин, с който пък му е отнето българското гражданство.

„24 Часа":

Софи Маринова представя България на Евровизия

Софи Маринова ще представя България на Евровизия в Баку, след като спечели българския финал в сряда вечерта.
Ромската Лили Иванова надви ДесиСлава, след като двете стигнаха до финала като фаворити на журито и публиката.
Помислих си, че родата пак не е купила ваучери да гласува за мен, бяха първите думи на Софи, след като научи за победата. На въпрос на водещия какво си мисли в момента, певицата сподели, че мисли за сина си Лоренцо, който й казал: "Успех и нека Господ да е с теб, мамо."
Останалите финалисти бяха Цветелин Атанасов-Елвиса с песента „Love Goes Around"; New 5 и „Chance For Better Life"; Рене Ранев с „Alone"; Go Week и „The Way You See the World"; Симона Сиванио и „Eternal"; Светозар Христов и „Keep Me Down"; Стелияна Христова с песента „Пътят" и Тодор Гаджалов със своята „Still Love You".