Убиецът от Стефаново остава в ареста

Варненският апелативен съд остави без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение и потвърди ареста на Никола Иванов, разследван за убийството на приятеля му Живко от село Стефаново, Добричка област.

Убиецът от Стефаново остава в ареста

Въззивната апелативна инстанция определи като законосъобразни изводите на Добричкия окръжен съд, който на 17 февруари задържа под стража  55 годишния мъж от същото село.



Иванов е обвиняем по досъдебно производство на II ПУ  при ОД МВР в Добрич, затова, че на 14-ти срещу 15 февруари тази година, в с.Стефаново убил 68-годишния си приятел и съселянин Живко. Тялото било открито часове след престъплението в приземния етаж на къща на ул.”14-та”.


Предмет на разследването е умишлено убийство, което е тежко по смисъла на закона, който предвижда за това деяние затвор минимум 10 години. И според този съд, събраните до настоящия момент гласни свидетелства и други доказателства, макар и по косвен път обосновават предположението, че Никола е участник в престъплението.

 

Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Никола отрича да е извършител на престъплението, но съдът се съобрази с факта, че следствените действия са в самото начало. Очакват се и няколко експертни заключения.


С оглед тежестта на наказанието, Апелативният съд потвърди извода на първата съдебна инстанция, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Иванов може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго деяние. Този извод се мотивира и от събраните характеристични данни. Те представят Никола като агресивен и склонен към насилие  след злоупотреба с алкохол. 


Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърден първоначалния арест на Никола Иванов, разследван за убийството на 68 годишен мъж от Стефаново, не подлежи на обжалване.