Преглед на печата

Какво пишат вестниците днес - водещи заглавия на национални ежедневници

Преглед на печата
„СТАНДАРТ"
„Климатиците на покрива"
Чистят фасадите в София като в Щутгарт
Климатиците в столицата само на покрива. Това е новата идея на главния архитект Петър Диков за разкрасяване на София. Вместо да загрозяват фасадите, уредите да се свържат с общо тяло върху сградите, предлага той.

„СЕГА"
„Дянков постави ултиматум на банките"
Трезорите ще бъдат притиснати със закон да променят лихвите и таксите
Управляващите са готови едностранно да наложат нови регулации в банковия сектор, ако не постигнат консенсус с трезорите по промените. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Симеон Дянков. "Министерството на финансите е основното, което има право да предлага закони, свързани с банковия сектор. Ние се съветваме с банките, но ако те не са съгласни, а ние мислим, че дадени промени са наложителни, те ще станат така или иначе", коментира вицепремиерът пред БНТ.

„КАПИТАЛDAILY"
„Метро поръчката на годината"
Следващият понеделник е сред най-важните дни от годината за строителните фирми. Тогава е търгът за поредното продължение на линиите, като този път целта е летището.

„24 ЧАСА"
„Свалят запор от имоти на Данов, за да плати 360 000 лв. на адвокати"
Варненски съдия свали запора от три апартамента на Веселин Данов и му разреши да ги продаде, за да плати 360 000 лв. адвокатски хонорар и 23 хил. лв. данъци.

„ТРУД"
„215 язовира се оказаха рискови"
Поне 215 язовира в страната са неизправни - имат проблеми с преливниците или изпускателите, с които се контролира нивото на водата. Така излиза, че всеки трети от проверените досега 656 водоема е потенциално опасен.

„КЛАСА"
„Бизнесът върна повече заеми на чужди компании майки, отколкото взе"
За първи път от 2000 г. насам през 2011 г. обемът на върнатите вътрешнофирмени задължения на наши фирми към компании майки в чужбина изпревари този на взетите заеми. За миналата година сумата на получените средства е 3,160 млрд. евро, а изплатените са за 3,270 млрд. евро, т. е. 110 млн. повече са разплатените заеми на българските компании.

„НОВИНАР"
„Сградите в София еднакви, климатиците в редичка"
Всички сгради и кооперации в София трябва да имат еднаква визия и конструкция, фасадата им да е боядисана в един цвят, а климатиците да са подредени в една редица от първия до последния етаж.

"МОНИТОР"
"Такситата вдигат цените с 20 на сто"
Такситата ще поскъпнат средно с около 20 на сто от април. Това съобщи за „Монитор" Людмил Лазаров, собственик на една от най-големите такси компании у нас. Причината е, че цената на метана скочи от 1,30 лв. на 1,70 лв., което е 30% ръст.

„ДУМА"
Коалиция за България: ГЕРБ да си намалят заплатите с по 1000 лева, докато не вдигнат пенсиите
Не сте избрани, за да си режете възнагражденията, а за да повишите тези на хората, отсече Антон Кутев Заплатите на депутатите от ГЕРБ да бъдат намалени с по 1000 лева, докато не увеличат пенсиите на хората с обещаните 35%.
Опозицията направи алтернативна комисия за Перник
Нашата цел е да се фокусираме върху фактите за убийството на Мирослава в Перник, които тревожат обществото. Така депутатът от Коалиция за България Михаил Миков обобщи целта на създадената вчера алтернативна комисия за скандалния случай

„19 МИНУТИ"
Сменят ЕГН-то с чип
Електронните карти ще служат и вместо подпис
Идва краят на добрите стари ЕГН-тата. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски.
КОМАНДИРА С КОНТРАКОМИСИЯ ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ
Опозицията създава алтернативна комисия за проверка на нарушенията на основни права на българските граждани.

„ПРЕСА"
Няма кой да подпише лекарствата
След уволненията в здравната система
След шумните уволнения в здравната система се оказа, че тя няма вариант за реакция в кризисната ситуация и хиляди онкоболни може да останат без лекарства.
Износът уж ни вади от кризата
Добивната промишленост, машиностроенето и текстилът очакват ръст на продажбите
Накъде върви' икономиката на България? Това се питат хиляди българи в очакване най-сетне лошото да свърши! Преди седмица глътка оптимизъм вля председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

„РЕПУБЛИКА"
МНОГО ЗАКЪСНЯХТЕ С РЕФОРМИТЕ
СТРАСБУРГ ЙОРДАН С. ЙОРДАНОВ
Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, пред РЕПУБЛИКА:
България не винаги е на дъното, все още плащаме цената на комунистическия режим, смята германецът
20 МЛН. ЛЕВА ПОТЪВАТ ВЪВ ВРЕМЕНЕН АСФАЛТ
Кърпят положението със студена смес, щяла да издържи до лятото
Три пъти повече пари „лапат" фирмите за почистване на сняг Кърпят положението със студена смес, щяла да издържи до лятото

„ТЕЛЕГРАФ"
Литър алкохол за всеки абитуриент
Голямо уиски и цяла бутилка вино са офертите за бала
По литър алкохол на човек предлагат местата за абитуриентските балове през пролетта, алармираха зрелостници пред „Телеграф"
4 СПЕЦЕКИПА ПОГВАТ ФИНАНСОВАТА МАФИЯ
4 съвместни екипа от прокурори, полицаи и агенти от ДАНС подхващат финансовата мафия и корупцията по високите етажи на властта.