Диспансеризираните вече могат да изберат джи пи или специалист

Това предвижда новият рамков договор, съобщават от Регионалната здравна каса.

Диспансеризираните вече могат да изберат джи пи или специалист

Пациенти на възраст над 18 години, диспансеризирани за различни заболявания (напр. пациент с инфаркт и сърдечна операция) вече имат възможността да изберат кой да проследява здравословното им състояние и да извършва всички необходими медицински дейности и изследвания, свързани с него – личният лекар или лекар специалист.



Лекарите-специалисти или личните лекари, при преглед по повод диспансерни заболявания, трябва да уведомят своите пациенти за новата възможност. Тогава право на пациента е да избере дали да продължи своето диспансерно наблюдение при лекаря специалист или при своя личен лекар, а когато е при ново диспансерно наблюдаване – да избере кой да го наблюдава. В случай, че диспансерното наблюдение ще се осъществява от специалиста, пациентът трябва да го декларира в амбулаторния си лист.  


Личните лекари вече ще могат да назначават високо-специализирани дейности на хронично болни, които наблюдават (например: ехокардиография). Ако състоянието на диспансеризирания се проследява от личния му лекар, то пациентът има право на консултации при специалист през съответната година.
При децата до 18 години диспансерното наблюдение се осъществява само от лекар-специалист.


Лекари-специалисти, оказали медицинска помощ на лица с непрекъснати здравноосигурителни права без направление от ОПЛ, имат право да издадат направление за други специалисти или за високоспециализирани и медикодиагностични дейности. Това е възможно в рамките на определените им регулативни стандарти.
Увеличени са цените, които НЗОК заплаща на лекарите за преглед и различни дейности, както и парите за отделните изследвания - при рентгенология с 6% , при патоанатомията с 35%, има увеличение и при паразитология и вирусология.


В болничната помощ НЗОК поема нови клинични процедури – при провеждане на хемодиализа и химиотерапия, както и диспансерното наблюдение на онкологично болните. Новост е и това, че при хемодиализата НЗОК ще се поема транспорта на пациентите.


В областта на денталните дейности НРД за 2012 г. ще запази основните си параметри от миналата година:
- при лица до 18-годшна възраст – обстоен преглед със снемане на зъбен статус веднъж за съответната календарна година и допълнителен преглед за бременни; до четири лечебни дейности за съответната календарна година, като в тях се включват до две лечения на пулпит и периодонтит на постоянен зъб;
- при лица над 18-годишна възраст -  обстоен преглед със снемане на зъбен статус веднъж за съответната календарна година и допълнителен преглед за бременни и до две лечебни дейности за съответната календарна година.