Преглед на печата

Хиляди: Сбогом на АКТА; Всеки пети язовир е бомба със закъснител

Преглед на печата
„Труд":

Хиляди: Сбогом на АКТА

Хиляди българи протестираха срещу международното споразумение за защита на авторските права АКТА. Най-големият митинг се проведе в София, където се събраха около 6000 столичани.
С транспаранти "Не на АКТА", "Подпиши AКTA, загуби изборите" по обед столичани се събраха пред НДК. Още в самото начало на протеста младежите се оплакаха, че полицаи са им проверявали личните карти, забранили са им да носят маски, а също са гледали дали лаптопите им са с касови бележки. "Казаха ми, че трябва да имам касова бележка, за да мога докажа, че съм си го купил. Иначе нямало гаранции, че не е откраднат", разказаха Георги и Стефан. От столичната полиция обаче контрираха пред "Труд", че "не отговарят на истината твърденията за искани касови бележки от хората с лаптопи". Единствено са проверявани личните карти на столичани преди подстъпите към протеста.

„Стандарт":

Всеки пети язовир е бомба със закъснител

Всеки пети язовир в България е бомба със закъснител. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в ефира на Дарик радио. До 20 февруари ще бъде направена спешна проверка на 600-те опасни водоема. Държавата ще промени контрола върху над 2000 язовира. Идеята е всичко да е на едно място, за да се ограничи споделянето на отговорност, уточни Трайков. По думите му за язовир "Елена", който създаваше опасност пак да залее село Бисер преди ден, ще е необходимо взривяване на изпускателя, който не работи в момента. Вчера сутринта експерти установили, че може да се изчисти преливникът, по-късно днес и изпускателят, призна министърът по-късно.
Дружеството на НЕК "Язовири и каскади" ще изпълнява контролната функция, включително в частта за издаване на разписания и принудителни мерки, тъй като имат доказан опит и резултати в контрола по 27-те големи язовира на територията на страната. Сега дружеството ще следи за изправността и на малките язовири, които създават основно проблемите с наводненията, обясни енергийният министър.

„24 Часа":

Дунав замръзна

За първи път от 27 години Дунав замръзна напълно при Силистра. След няколко дни с температура минус 15 градуса вчера мърдащите ледени късове в реката се съединиха.
За разлика от предния път нивото на реката сега е с 5-6 метра по-ниско. Това прави леда изкушаващ за разходка.
Властите наредиха патрули да обикалят и да предупреждават любопитните да не го доближават, защото на места ледът е тънък и може да не издържи тежестта на човек.
Опасност от инциденти има по цялото поречие на българска територия. По сигнал на "24 часа" и във Видин взеха мерки за безопасност. Областният управител Пламен Стефанов издаде заповед, с която забранява достъпа на непълнолетни до брега на реката. Полицейските патрули ще правят по-чести обиколки и ще следят за играещи деца върху опасните ледени блокове.

„24 Часа":

Сметките за парно със 17% по-високи

С 10% по-високи са сметките за парно през януари в сравнение със същия месец на 2011 г., сочат данните на столичната топлофикация. Причината била в по-ниските температури. През миналия месец среднодневната била минус 2,1 градуса, а преди година - минус 1,1. В същото време подадената топлина била само с 2% повече.
Обяснението на топлофикация за разминаването е, че столичани се научили да управляват потреблението си, и поскъпването на парното с 8% преди отоплителния сезон. Така 65% от столичани щели да получат за януари под 150 лева сметка.
Доста по-солени са фактурите сравнени с тези за декември - със 17% по-високи. Но последният месец на м.г. бил сравнително топъл - плюс 1,4 градуса среднодневна температура. През януари пък имало 21 дни с отрицателни температури, като те са достигнали до минус 13 градуса.

„Труд":

Часове разминаха "Армията" с трагедия

Нощен трилър по чудо замени евентуална трагедия на ст. "Българска армия". В събота сутринта арената на ЦСКА осъмна с купчина зловещи отломки само на десетина метра от "червената" Алея на славата.
Докато футболистите леят пот в Анталия преди старта на пролетния полусезон, наследниците им от школата се разминаха с жесток инцидент. Балонът, под който тренират юношите на клуба, се срути около 4 ч сутринта и вече представлява плашеща развалина сред половин дузина затрупани от снега автомобили. А на покритото съоръжение в петък следобед между 40 и 50 "червени" надежди от различните възрасти се появиха за тренировка. Слава Богу, подпорите, положени още през 1978 г., са удържали още няколко часа и младоците си тръгнали невредими преди срутването.
Най-вероятната версия е, че металната конструкция е поддала под тежестта на снега на покрива. Разбира се, не може да се определи колко бързо се е срутило съоръжението, но със сигурност, ако е имало деца под него по време на инцидента, здравето им е щяло да бъде в сериозна опасност.