Два фестивала по проект „Еко кошница, моля” в края на май в Балчик и Генерал Тошево

В края на месец май МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ще бъде домакин на два фестивала под надслов „Традиции и иновации в производството и промотирането на местни и био продукти“: на 25 май в град Балчик, а на 26 май в град Генерал Тошево

Два фестивала по проект „Еко кошница, моля” в края на май в Балчик и Генерал Тошево

МИГ „Балчик-Генерал Тошево“е партньор по проекта, заедно с пет словенски и още два български МИГ-а -МИГ „Тунджа“, МИГ „Елхово – Болярово“. Гости на фестивала ще бъдат представители на партньорските местни инициативни групи от Словения и България, общински съветници от двете общини, членове на Управителния съвет на МИГ „Балчик-Генерал Тошево“, граждани, гости и земеделски и био производители от региона.



Програмата на фестивалите предвижда  представяне на местни  производители и местна храна.

Фестивалът в Балчик ще бъде открит в 12.30 часа в ТИЦ Мелницата. След кратка музикална програма, подготвена от самодейните художествени състави към НЧ „Васил Левски-1959“-град Балчик, гостите ще дегустират типични местни ястия и добруджански специалитети, приготвени от  читалищата НЧ „Васил Левски-1959“-гр. Балчик, НЧ „Йордан Йовков-1941“-село Змеево, НЧ „Просвета-1900“-село Соколово и НЧ „Христо Смирненски“ -село Сенокос.

На крайбрежната алея, в рамките на първия за годината фермерски пазар, производители от региона ще изложат своите продукти. Към тях ще се присъединят и производители МИГ „Тунджа“, МИГ „Елхово – Болярово.

Фестивалът в Генерал Тошево ще бъде открит в 12.00 часа на централния площад с приветствие от кмета на общината Валентин Димитров и  музикална програма, подготвена от самодейните художествени състави към читалище „Светлина-1941“. Производители от региона ще представят своите продукти на Фермерския пазар в центъра на града.

За гостите от партньорските МИГ фестивалът ще продължи в ресторант „Добруджански рай“. Там те ще имат възможност да дегустират типични местни ястия, подготвени от читалищата на община Генерал Тошево.

По време на своя престой участниците от партньорските МИГ ще посетят Агро-Био центъра към МИГ „Балчик-Генерал Тошево“, изграден в рамките на проекта; ще се запознаят с производствата на „Еко Агро“ АД  и „Скития“ЕООД, а за финал ще дегустират вино в Кралската изба в Балчик.

Основната цел на проекта е приобщаването на производители и преработватели, които отглеждат, преработват и използват здравословни местни и органични храни, както и други зантересовани страни от териториите на партниращите МИГ към целите на стратегията на ЕС „от фермта до трапезата“, подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.