Как да се справим със зимната депресия

Нека не позволяваме на зимата да ни помрачава настроението.

Как да се справим със зимната депресия
С понижаването на температурите и идването на зимата някои хора започват да се чувстват по-тъжни. Сезонното афективно разстройство е това, което обикновено наричаме зимна депресия. Симптомите включват понижаване на енергията, сънливост, загуба на интерес към ежедневните дейности, промени в апетита и намаляване на концентрацията. Има няколко лесни начина да се справим с леките симптоми, но, ако депресията е по-тежка, трябва да се консултираме с лекар.

Упражнения

При правенето на упражнения в тялото се отделя ендорфин, който подобрява настроението. Упражненията също помагат за понижаването на стреса и тревожността. Зимата ни предлага възможности за дейности на открито – като каране на ски или зимни кънки, но, ако предпочитаме да сме на топло, можем да посетим фитнеса или да правим упражнения у дома. Допълнителен бонус от упражненията е и честото повишаване на самочувствието, което подобрява начина, по който гледаме на живота.

Слънчева светлина

Естествената светлина помага за подобряването на настроението, което значи че може да помогне значително и при зимната депресия. Да дръпнем всички завеси и да вдигнем щорите, за да оставим слънчевата светлина, колкото и да е малко, да се процеди в помещението. Можем да си харесаме и някое слънчево местенце, където да поседнем и почетем хубава книга, докато попиваме слънчевите лъчи. Ако температурите навън го позволяват, още по-добре е да излезем, дори и само за една разходка около блока. Клиниката „Мейо” препоръчва да излизаме навън за разходка в рамките на до два часа след като сме се събудили, за да имаме най-добър ефект. Когато слънчевата светлина не е достатъчна, соларните лампи са добра алтернатива.

Цветове

Ако добавим цветни акценти в обстановката, това ще помогне за подобряването на настроението ни. Топлите цветове като червено, жълто и оранжево се считат за стимулиращи и енергизиращи, идеални за справяне със зимната депресия. Носенето на дрехи в ярки цветове през зимните месеци също може да подобри настроението ни и начина, по който гледаме на света. Цветовете винаги разведряват сивия мрачен зимен ден.

Социализация

Излизането навън и контактите с други хора може да са предизвикателство, когато си имаме работа със зимната депресия. Студените температури, съчетани с депресивните симптоми, карат много хора да си стоят вкъщи. Но е по-добре, макар и да се насилим, да си уговорим срещи в приятели и да спазваме уговорките си. Прекарването на време с приятелите, особено с оптимистично настроените, помага за подобряването на настроението. Можем да се видим просто на по кафе или да се помотаем в някоя книжарница, или да излезем на вечеря заедно. Дори само телефонните разговори с приятели ни осигуряват връзка с външния свят и помагат за подобряването на посърналото ни настроение.